Ν. Αναστασιάδης: Θεσμική εφαρμογή του πόθεν έσχες – Την Παρασκευή δημοσιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία

“Η ημερομηνία δημοσιοποίησης (των περιουσιακών στοιχείων)  θα είναι η Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 και καλώ όσους επιθυμούν, να διορίσουν ελεγκτές της αρεσκείας τους για να τα ελέγξουν”, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως από τον περασμένο Μάιο έχει προτείνει την δια νόμου υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτειακών αξιωματούχων να δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

“Για σκοπούς αυστηρού και αντικειμενικού ελέγχου και αξιολόγησης των στοιχείων, έχω προτείνει επίσης τη σύσταση ειδικού σώματος ελεγκτών, ως ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των στοιχείων αυτών”, σημειώνει….”Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε θεσμικά την ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες και όχι να δημιουργούμε εντυπώσεις. Εξάλλου, το πόθεν έσχες είναι για να διαφανεί κατά πόσον όσοι ασκούν εξουσία καταχρώνται των εξουσιών τους για να πλουτίσουν αθέμιτα. Αυτό ισχύει για πολιτικά πρόσωπα, ώστε να διαφανεί αν διαπράττουν οιαδήποτε φορολογικά ή άλλα αδικήματα”.