Νότια Αφρική: Απεργούν οι εργαζόμενοι στις φάρμες-Συγκρούσεις με την αστυνομία

Τον διπλασιασμό του μισθού τους στα 150 ραντ, δηλαδή 13,5 3 ευρώ την ημέρα  και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους , ζητούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε φάρμες στα βορειοανατολικά του Κέιπ Τάουν.

«Οι εργάτες λένε ότι θέλουν να δοθεί τέλος στους μισθούς πείνας και στην σκλαβιά», αναφέρει το Cosatu σε ανακοίνωσή του. Και τονίζει ότι η «Μαρικάνα φτάνει στις φάρμες!», αναφερόμενο στις κινητοποιήσεις στον τομέα των μεταλλείων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο από το ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα και εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλα τα ορυχεία χρυσού της Νότιας Αφρικής με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις

Καθημερινά υπάρχουν συγκρούσεις  μεταξύ της αστυνομίας και των απεργών, επί πέντε ημέρες είχε κλείσει η εθνική οδός που συνδέει το Κέιπ Τάουν με το Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ περίπου 500 στρέμματα αμπελώνων έχουν πυρποληθεί.

Οι εργοδότες έχουν προτείνει αύξηση 80 ραντ (7,20 ευρώ) ημερησίως, ενώ επισημαίνουν ότι δαπανούν ήδη πολλά για τη διαμονή, την υγεία, την εκπαίδευση και τη μεταφορά των εργατών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει πέρυσι τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών στις φάρμες της περιοχής του Κέιπ Τάουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι μισθοί τους είναι από τους πιο χαμηλούς στη Νότια Αφρική.