Νόμο κατά των αμβλώσεων προωθεί ο Ραχόι

Προς ψήφιση οδεύει το νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, καθώς η πρόταση της αντιπολίτευσης για την απόσυρσή του απορρίφθηκε από τη Βουλή.  Η πρόταση των Σοσιαλιστών απορρίφθηκε με 183 ψήφους, έναντι 151 υπέρ, αφού το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία.

Ο νόμος που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, σε εφαρμογή άλλωστε προεκλογικής της δέσμευσης, έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στη χώρα.  Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων: όταν κινδυνεύσει η υγεία της εγκύου ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, που είχε εγκρίνει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μέχρι τη 14η εβδομάδα της κύησης, χωρίς να απαιτείται από τη γυναίκα να δικαιολογήσει την απόφασή της.  Επιτρέπεται επίσης η άμβλωση μέχρι την 22η εβδομάδα εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.