Νταϊάνα – 23 χρόνια από τον θάνατό της «θλιμμένης πριγκίπισσας»

Η πριγκίπισσα του λαού, της καρδιάς ή απλά η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου του 1997 πέρασε στην αιωνιότητα, συγκλονίζοντας τον κόσμο με τον θάνατό της σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Ήταν 31 Αυγούστου 1997 όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα,  έχανε τη ζωή της σε ένα φριχτό τροχαίο στη σήραγγα Αλμά στο Παρίσι. Ήταν 26 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα όταν η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε με τον αγαπημένο της Ντόντι αλ Φαγέντ προσέκρουσε σε πυλώνα της σήραγγας.

Εκείνος πέθανε ακαριαία. Εκείνη μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή.


Ο θάνατός της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και πλήθος θεωριών συνωμοσίας. Η σκιά του θανάτου της και το μυστήριο που τον περιβάλλει στοιχειώνουν ακόμη τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία φέρεται να μην της συγχώρεσε ποτέ το διαζύγιο από τον γιο της πρίγκιπα Κάρολο αλλά και την ερωτική σχέση της με έναν Αιγύπτιο.

Η Νταϊάνα ήταν ένα χαρισματικό άτομο που εξελίχθηκε από μία άτολμη 20χρονη σε μία ακτιβίστρια και δυναμική γυναίκα που με το φιλανθρωπικό έργο της έγινε σύμβολο και πρότυπο. Ανέτρεψε τα δεδομένα των Ανακτόρων πολεμώντας τον συντηρισμό τους και σφράγισε την εποχή της.

Παραμένει ακόμη και 22 χρόνια μετά τον θάνατό της το πιο προσφιλές πρόσωπο της βασιλικής αυλής. Την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα σενάρια συνωμοσίας

Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας οι φήμες που έκαναν λόγο για δολοφονία άρχισαν να φουντώνουν επικίνδυνα. Ο πατέρας του Ντοντι Αλ Φαγιέντ, Μοχάμεντ ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε επίσημα το βρετανικό παλάτι στην κατάθεση του στο δικαστήριο, που έγινε το 2008. Οπως υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος, ο θάνατος τους ήταν εν ψυχρώ δολοφονία, που οργανώθηκε, διότι η πριγκίπισσα ήταν έγκυος και σκόπευε να αρραβωνιαστεί τον γιο του.

Κάτι τέτοιο το παλάτι δεν θα το επέτρεπε και έτσι βρήκε μια οριστική λύση. Μάλιστα, δημοσιοποίησε ιδιωτική συζήτηση που είχε με την πριγκίπισσα, σύμφωνα με την οποία του εκμυστηρεύτηκε ότι πολύ θα ήθελε το «παλάτι» να την ξεφορτωθεί, λέγοντάς του ότι έχει στα χέρια της και αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτό. Υπάρχει και επιστολή της Νταϊάνα, της οποίας η γνησιότητα ουδέποτε αμφισβητήθηκε, σύμφωνα με την οποία η βασιλική οικογένεια θα σκηνοθετήσει ένα τροχαίο για να τη βγάλει από τη μέση!

Αλλο σενάριο, θέλει την πριγκίπισσα Ντάινα να είναι παράπλευρη απώλεια του δυστυχήματος, που στόχο είχε τον Ντόντι. Οι αντίπαλοι του φέρετε να τον είχαν «βάλει» στο μάτι, επειδή ήταν αυτοδημιούργητος και δισεκατομμυριούχος.

Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως η πριγκίπισσα Νταιάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της, για να ξεφύγει από τους παπαράτσι και πλέον ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από όλους.

Το δυστύχημα, ωστόσο, φαίνεται πως προκάλεσαν η ακραία καταδίωξη των παπαράτσι και η ποσότητα αλκοόλ, που βρέθηκε στο αίμα του οδηγού.

Μια θλιμμένη πριγκίπισσα

Μπορεί πολλοί να φαντάζονται πως η ζωή μιας πριγκίπισσας είναι παραμυθένια, χαρακτηρισμός, ωστόσο, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτή της Νταϊάνα.

Απατημένη σύζυγος, μέσα σε έναν γάμο που δεν την γέμιζε ψυχικά, έβρισκε ζωή και χαρά μέσα από τα παιδιά της Γουίλιαμ και Χάρι, τους οποίους όμως δεν μπόρεσε να ζήσει, αλλά και στους άστεγους, τους αρρώστους και όλους όσοι είχαν ανάγκη.

Ηταν η πρώτη διάσημη και μέλος της Βασιλικής οικογένειας που έδωσε το χέρι της σε ασθενή με AIDS.

Οι δημοσιογράφοι την αγαπούσαν και ο κόσμος την λάτρευε. Μετά το διαζύγιο της, η Νταϊάνα φαινόταν πως άλλαξε σελίδα και επιτέλους χαμογελούσε. Στη ζωή της είχε έρθει ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

Η ζωή και των δύο σταμάτησε στη Pont de l’Alma λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με την Νταϊάνα να περνά στην αιωνιότητα και να παραμένει στις μνήμες όλων ως η αδικοχαμένη Πριγκίπισσα.