Νταβός: Χαιρετισμός του Πρόεδρου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης “Επανενώνοντας την Κύπρο”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συζήτηση με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», που έγινε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, εξέφρασε την  πεποίθηση ότι το 2016 μπορεί να είναι το έτος όπου θα τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, νοουμένου ότι τίθενται στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικές προτάσεις και τα εμπλεκόμενα μέρη υποστηρίξουν εποικοδομητικά και εμπράκτως τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Σε ομιλία του στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Ιδρυτής του Φόρουμ κ. Klaus Schwab, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε καιρό βαθιάς κρίσης στην Ευρώπη και στην περιοχή όπου βρίσκεται η Κύπρος, «εγώ και ο Μουσταφά εργαζόμαστε άοκνα για να επανενώσουμε τη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις που καλύπτουν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού έχουν, μέχρι στιγμής, ως αποτέλεσμα συγκλίσεις και συναντίληψη σε πολλά θέματα, ενώ παραμένουν διαφορές σε άλλες ουσιώδεις και κύριες πτυχές. Και χωρίς πρόθεση για δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών, πιστεύω ότι το 2016 μπορεί να είναι το έτος που θα τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, νοουμένου ότι:

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα.

Θέτουμε στο τραπέζι εποικοδομητικές προτάσεις για εκκρεμούντα θέματα που ανταποκρίνονται στο κλίμα της επικράτησης της ελπίδας στο νησί και λαμβάνουμε υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.

Ένας τρίτος παράγοντας και άλλα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη υποστηρίξουν εποικοδομητικά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, όχι μόνο θεωρητικά και με ρητορική, αλλά μέσω πρακτικών και ουσιαστικών ενεργειών. Έχουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ουσιαστική συμβολή για αντιμετώπιση των οικονομικών πτυχών της λύσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις στον γρίφο του κυπριακού προβλήματος. «Ας μην ξεχνάμε», πρόσθεσε, «ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει λοιπόν να προσεγγίσουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της ΕΕ.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θεωρούμε ως επιτυχία – για τη διαδικασία και για τις δύο πλευρές εξίσου, όπως επίσης και για την ίδια την ΕΕ – ότι σε αυτόν τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ έχει αναλάβει ένα ενισχυμένο ρόλο, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η επανενωμένη Κύπρος χρειάζεται να μπορεί να συμμετέχει και να διευκολύνει αποτελεσματικά και εποικοδομητικά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ αντί να την εμποδίζει. Επιπλέον μια διαρκής λύση στο Κυπριακό θα έχει σημαντικά συνεπακόλουθα για την Ευρώπη και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Την ίδια ώρα η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας και συνεργειών.

Πιστεύουμε έντονα ότι η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, χωρίς εξαιρέσεις, μπορεί να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό παράγοντα στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ.

Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να καταστεί η Ενέργεια πηγή τριβών, αλλά καταλύτης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.