Νταβούτογλου: “Θέλουμε το Αιγαίο ελεύθερο”

Τους χαιρετισμούς του Ταγίπ Ερντογάν και τις ευχές του τούρκου πρωθυπουργού για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνηση του,  μετέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Αντώνη Σαμαρά στα 55 λεπτά που συνομίλησαν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο τούρκος ΥΠΕΞ στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη δήλωσε πως “εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και  συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο», Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την Άγκυρα να άρει το Casus belli (Αιτία πολέμου) για την επέκτασή των χωρικών υδάτων μας μέχρι και τα 12 Ναυτικά Μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Εκτός από τα Ελληνοτουρκικά  Σαμαράς και Νταβούτογλου  συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών και το οξύ για την Ελλάδα θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Στη συνέχεια, οι κκ. Νταβούτογλου και Αβραμόπουλος συζήτησαν τα ευρύτερα ζητήματα της περιοχής, με το Συριακό να αποτελεί το βασικό θέμα της ατζέντα, ενώ συζητήθηκε και η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, για την οποία ακόμη δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.

Αθήνα και Άγκυρα διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταδείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.