Ντάουνερ: Σωστή η κρίση του Ν. Αναστασιάδη ότι προέχει η Κυπριακή οικονομία

Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι θα επανέλθει τον Απρίλιο στην Κύπρο και πως προέχουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγγραφο συγκλίσεων, παρόλο που εξέφρασε την ετοιμότητα του ΟΗΕ να παρέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες στο νέο Πρόεδρο για τη διαπραγματευτική διαδικασία. Πρόσθεσε ακόμη, ότι θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, όπου θα δει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού και άλλους παράγοντες εντός του ΟΗΕ, ενώ θα έχει επαφές και με τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Κρίνω, είπε, «και θεωρώ ότι αυτή η κρίση είναι σωστή, ότι οι Κύπριοι αυτή τη στιγμή πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις – και κυρίως ο Πρόεδρος – με την Τρόικα». Τα οικονομικά θέματα, πρόσθεσε, «είναι μεγαλύτερα απ’ ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Αυτό, ανέφερε, «μας αφήνει με αρκετό χρόνο για να προχωρήσουμε σε μια καλή προετοιμασία για να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία και πάλι».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε χρόνο για να προχωρήσουμε σε προετοιμασίες και δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Στις 3 το απόγευμα ο κ. Ντάουνερ θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.