Ντάισελμπλουμ: Δεν θα γίνει διαγραφή χρέους – Μετά από 15 χρόνια θα το ξαναδούμε

Η ελληνική κυβέρνηση τρέχει για να περάσει τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να φτάσει στο… κυρίως θέμα, που είναι η συζήτηση για το χρέος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγα 24ωρα επανέφερε το θέμα του χρέος ως ένα δεδομένο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο. Τώρα, είναι η σειρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ να μιλήσει για το ίδιο ακανθώδες θέμα.

Με συνέντευξή του στο Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει πως αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές.

Ο Ντάισελμπλουμ επαναφέρει στο τραπέζι μια πρόταση που έχει πέσει πρόσφατα. Ότι δηλαδή η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους, από πλευράς της Ελλάδας, δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της. Αυτό, κατά πολλές έννοιες, οι χώρες της Ευρωζώνης το λογίζουν ως ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για τον χρόνο και τον τρόπο που θα πρέπει αυτό να συμβεί, αν, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει «μπροστά», αν θα πρέπει να γίνει εν ευθέτω χρόνω, και αφού ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή ως ένα μείγμα των δύο αυτών προτάσεων, θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές, συμπλήρωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους. Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να συμπληρώσει:

«Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής (σ.σ.: της ελάφρυνσης του χρέους): ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή, διαφορετικά, σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.», εξήγησε.

Ωστόσο, ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους λέγοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι άποψη του ΔΝΤ είναι ότι ενώ το να τεθεί το όριο του ύψους της εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση στο 15% του ΑΕΠ ήταν μια σταθερά που έχει λειτουργήσει για τις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», είπε με διαλλακτικό τρόπο ο Ντάισελμπλουμ.

Το Reuters σημειώνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε ιδιωτικές συζητήσεις, λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδα την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.

«Με τα 86 δισ. του ESM, αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα. Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup.

Παρόλα αυτά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα. «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού» δήλωσε χαρακτηριστικά.