Νουρής: Σημαντική απόφαση η έγκριση χρηματοδότησης από ΕΕ για το μεταναστευτικό

Νουρής: Σημαντική απόφαση η έγκριση χρηματοδότησης από ΕΕ για το μεταναστευτικό

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή αναφορικά με την έγκριση αιτήματος της Κύπρου, από ΕΕ, για χρηματοδότηση ανέγερσης του προαναχωρησιακού κέντρου και βελτίωση υποδομών φιλοξενίας

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με κύματα παράτυπων μεταναστών, εξολοκλήρου προερχόμενων μέσω Τουρκίας και διερχόμενων μέσω της Πράσινης Γραμμής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το σύστημα ασύλου της χώρας αλλά και οι δυνατότητες υποδοχής και φιλοξενίας, έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα όριά τους.

Για τη διαχείριση του προβλήματος, εφαρμόσαμε από την 1η Ιανουαρίου 2021 τη νέα μεταναστευτική πολιτική επικεντρώνοντας τις προσπάθειες μας σε τρεις πυλώνες:

– Την ταχύρρυθμη εξέταση των αιτήσεων ασύλου

– Την ανακοπή των παράνομων διελεύσεων από την Πράσινη Γραμμή και

– Την εντατικοποίηση των επιστροφών

Για όλα τα πιο πάνω καταστήσαμε κοινωνούς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικήσαμε την αρωγή τους για τη διαχείριση του προβλήματος.

Είναι γι’ αυτό που, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το αίτημα μας για χρηματοδότηση ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του πρώτου προαναχωρησιακού κέντρου αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών φιλοξενίας. Πρόκειται για μια εξόχως σημαντική απόφαση η οποία θα συμβάλει στον υπέρτατο βαθμό στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα στην εφαρμογή του, πολλά υποσχόμενου, προγράμματος επιστροφών της χώρας μας. Την ίδια ώρα βρίσκεται υπό εξέταση πρόσθετο αίτημα μας για τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, με επίσης θετικές ενδείξεις.

Για αυτήν τη στήριξη είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες! Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην παραχώρηση αυτής της χρηματοδότησης. Στον Αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινα. Στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον. Στη γενική Διευθύντρια και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρ. Επιτροπής κυρίες Μονίκ Παριάτ και Μπεάτε Γκμίντερ και βεβαίως, στην εδώ αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συμβολή της οποίας υπήρξε καταλυτική.

Από σήμερα η Κύπρος προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στις προσπάθειες για εφαρμογή μιας ολιστικής και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Για να τερματίσουμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου της χώρας, προσφέροντας τη στήριξη και τη φροντίδα μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη.