Νουρής: Η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών χρήζει εξορθολογισμού

Νουρής: Η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών χρήζει εξορθολογισμού

«Η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών χρήζει εξορθολογισμού και για αυτόν λόγο ετοιμάζουμε προτάσεις για τη διαφοροποίηση του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να διασφαλίζουν την ορθότητα των αποφάσεων», είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που αφορούσε στην παραχώρηση μικρών τμημάτων κάποιων αυλών ορισμένων Τουρκοκυπριακών τεμαχίων στην περιοχή Οσμάν Εφέντη, που είναι μισθωμένα σε εκτοπισθέντες, στον Δήμο Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη σε δηλώσεις.

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων, στην οποία θα διαχωρίσω το συγκεκριμένο θέμα της συζήτησης σε δυο τομείς», ανέφερε ο κ. Νουρής. «Το πρώτο είναι ότι έχω επεξηγήσει με αποδείξεις και πολύ τεκμηριωμένα τον τρόπο για τον οποίο λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις και πολύ περισσότερο η απόφαση που λήφθηκε από τον κηδεμόνα για τη διαχείριση τουρκοκυπριακής περιουσίας που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πάφου», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι θεωρεί πως «είναι ξεκάθαρο σε όλους η έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της Επιτροπής και του Δημάρχου Πάφου». Είναι ένα θέμα αυτό, είπε, «και το έχω πει στους Βουλευτές, και άλλο είναι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών και ο κηδεμόνας διαχειρίζονται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες», διευκρίνισε.

«Σαν κηδεμόνας θεωρώ ότι η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όπως έχω επεξηγήσει άλλωστε και στη Συμβουλευτική Επιτροπή, χρήζει εξορθολογισμού. Υπάρχουν σήμερα κριτήρια, τα οποία δεν είναι τέτοια που να διασφαλίζουν την ορθότητα συγκεκριμένων αποφάσεων. Υπάρχουν παλιές αυθαιρεσίες και παλιές αμαρτίες που πρέπει να διορθωθούν. Και για αυτόν λόγο, που έχω ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη Συμβουλευτική Επιτροπή, και βεβαίως τους εκπροσώπους των κομμάτων, ότι ετοιμάζουμε- και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας- προτάσεων για τη διαφοροποίηση του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να υπάρξει τερματισμός όλου αυτού του φαινομένου, το οποίο πολλές φορές-θα τολμήσω να πω- δεν περιποιεί τιμή στον κράτος», δήλωσε ο Υπουργός.

«Πέραν τούτου, θα επαναλάβω ότι για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο γίνεται τόση πολλή συζήτηση στην Πάφο, το Υπουργείο Εσωτερικών και ο κηδεμόνας, έχω ήδη προχωρήσει, και έχω δώσει οδηγίες, για διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, για να διαφανεί εάν υπάρχουν είτε ποινικά είτε και πειθαρχικά παραπτώματα ακόμα και σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών. Και βεβαίως να ξεκαθαρίσει εάν αυτές οι παρεμβάσεις που γίνονται από τον Δήμο Πάφου σε συγκεκριμένες περιουσίες, γίνονται σε περιουσίες οι οποίες έχουν μισθωθεί στον Δήμο ή σε κάποιες που δεν έχουν μισθωθεί», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι επεξήγησε στην Επιτροπή Προσφύγων είναι ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην 43η Συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής- και υπάρχουν αποφάσεις για μίσθωση συγκεκριμένων περιουσιών στον Δήμο της Πάφου- ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι μισθώσεις. Από’ κει και έπειτα, είπε, ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας και το ενδεχόμενο να υπάρχουν παραβάσεις, ανήκουν και είναι αρμοδιότητα των διωκτικών αρχών». Θέλω να ελπίζω, είπε κλείνοντας ο Υπουργός, ότι «θα υπάρξει σεβασμός στα θέσμια, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογα προβλήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τον Δήμο Πάφου, εάν έχει παρέμβει χωρίς εξουσιοδότηση, και εάν αυτό θεωρείται παράνομο, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι το ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στη διοικητική έρευνα. «Δεν μπορώ να ξέρω το όριο μιας ιδιοκτησίας, και μάλιστα εκ του μακρόθεν, εάν έχει υπάρξει παραβίαση», εξήγησε. «Αυτό το οποίο ξεκάθαρα έχω πει τώρα και έχω ενημερώσει και την Επιτροπή, είναι ότι οι μισθώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί μεταξύ του κηδεμόνα και του Δήμου Πάφου», κατέληξε ο κ. Νουρής.