Νουρής: Ευχαριστίες και απολογισμός μετά τη συνεδρία του Υπουργικού

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, μετά το πέρας της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου – ευχαριστίες και απολογισμός

Επιτρέψτε μου, επειδή είναι η τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού έχω την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του να μου αναθέσει το Υπουργείου Εσωτερικών, το πιο πολυθεματικό Υπουργείο της Κυβέρνησης.

Θέλω με πολλή ικανοποίηση να ανακοινώσω, κάνοντας τον δικό μας απολογισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, ότι από τις 5.512 προτάσεις που εξετάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο την τριετία που υπηρέτησα στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε ποσοστό 20%, οι 1.100, ήταν προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό δείχνει ακριβώς το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει από το Υπουργείο των Εσωτερικών. Και βεβαίως θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, γιατί αυτή η δουλειά είναι συλλογική.

Ευχαριστίες βεβαίως και σε όλους εσάς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που καλύψατε όλες αυτές τις δραστηριότητές μας. Να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια, αλλά και για την κριτική, η οποία πάντοτε στη δημοκρατία είναι επωφελής, την ώρα που είναι καλόπιστη, διότι βοηθά εμάς τους πολιτικούς να βελτιωνόμαστε.

Για το σχέδιο Ακάμα

Στη βάση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11.01.2016, το Πολεοδομικό Συμβούλιο εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έθεσε η τότε έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Η Έκθεση Εκπόνησης καθόριζε τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης που προνοούσε, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, αλλά και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και τη σχετική έγκριση από το Πολεοδομικό Συμβούλιο χθες, 21.02.2023, διαφαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η ικανοποίηση όλων των Στρατηγικών Στόχων της Έκθεσης Εκπόνησης που αφορούν στην προστασίας και διαχείριση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό οι υπόλοιποι Στρατηγικοί Στόχοι που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική πτυχή του Σχεδίου Ανάπτυξης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του Συνεδρία ημερομηνίας 22.02.2023, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εσωτερικών να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου.

Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο θα ισχύει η Λευκή Ζώνη, αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν βεβαίως σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Νοείται επίσης ότι, με τη δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ξεκινά παράλληλα η τετράμηνη υποβολής ενστάσεων κατά των προνοιών του, ώστε κατά αυτό τον τρόπο, το Τμήμα Πολεοδομία και Οικήσεως να έχει ενώπιον του τις όποιες πιθανές αντιδράσεις για να αξιολογηθούν.