Νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο το 16μηνο αγοράκι από την Ορόκλινη

Το 16μηνο αγοράκι, το οποίο μαχαίρωσε σήμερα το πρωί ο Αιγύπτιος πατέρας του, προτού πέσει νεκρός από πυροβολισμούς της Αστυνομίας, νοσηλεύεται στο  Μακάρειο Νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται εκτός κινδύνου και φέροντας τραύμα στην αριστερή γνάθο μήκους 10 και βάθους 3 εκατοστών.

Ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας, υπαστυνόμος Χαράλαμπος Ζαχαρίου ανέφερε ότι «χθες λίγο μετά τις επτά το απόγευμα καταγγέλθηκε από 36χρονη Ευρωπαία πολίτη ότι ο σύζυγος της κρατούσε όμηρο το 16 μηνών παιδί της στο διαμέρισμα τους στην Ορόκλινη. Στη σκηνή μετέβησαν άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι άρχισαν διαπραγματεύσεις με τον ύποπτο, ηλικίας 41 χρόνων από την Αίγυπτο, ο οποίος κρατούσε όμηρο το παιδί για αρκετές ώρες».

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία εξάντλησε όλα τα περιθώρια προκειμένου ο 41χρονος να αφήσει το παιδί ελεύθερο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, ο Αιγύπτιος προέβαινε σε διάφορες ενέργειες που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο το παιδί, δηλαδή είχε ανάψει φωτιές, είχε ανοίξει την παροχή υγραερίου στην κουζίνα και έριξε βόμβες μολότοφ εντός του διαμερίσματος».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, «ο Αιγύπτιος έκανε γνωστές τις προθέσεις του στην Αστυνομία ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει το παιδί. Η επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με τον άνδρα, αποδείχθηκε σωτήρια για το παιδί αφού ο 41χρονος είχε προλάβει να το μαχαιρώσει προκαλώντας του τραύμα στην αριστερή γνάθο μήκους 10 εκατοστών και βάθους 3 εκατοστών».

Ο Αιγύπτιος «πυροβολήθηκε από την Αστυνομία και βρήκε ακαριαίο το θάνατο. Η Αστυνομία εξάντλησε όλα τα περιθώρια προκειμένου να λήξει το επεισόδιο χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία, ωστόσο ο δράστης ήταν διατεθειμένος να σκοτώσει ακόμα και το παιδί του».

Το παιδί, συνοδευόμενο από τη μητέρα του από την Ουγγαρία, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Ακολούθως το αγοράκι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία και κρατήθηκε για νοσηλεία με την κατάσταση του να κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς εκτός κινδύνου.

Ο κ. Ζαχαρίου δεν θέλησε να αποκαλύψει οτιδήποτε άλλο σχετικά με το επεισόδιο και πρόσθεσε πως «ετοιμάζεται έκθεση για ενημέρωση του Αρχηγού της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Κληθείς να αναφέρει ποιος έδωσε τις οδηγίες για τις ενέργειες της Αστυνομίας, ο κ. Ζαχαρίου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και επανέλαβε ότι «η Αστυνομία εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να λήξει αυτό το περιστατικό χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή και η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν σωτήρια για το παιδί».

Ερωτηθείς για τον Αιγύπτιο, είπε πως «γίνονται έρευνες και εξετάσεις της Αστυνομίας μέσω της Ιντερπόλ για να διαπιστώσουμε λεπτομέρειες για το θύμα».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Αιγύπτιος έριχνε εναντίον των αστυνομικών βόμβες μολότοφ, απειλούσε ότι θα σκοτώσει το αγοράκι και ζητούσε επίμονα να μιλήσει με τη σύζυγό του.

Ο 41χρονος είχε ανοίξει επίσης την παροχή υγραερίου της κουζίνας και απειλούσε ότι θα ανατίναζε το διαμέρισμα, ενώ οι αστυνομικοί προτού τον πυροβολήσουν έριξαν εναντίον του πλαστικές σφαίρες.

Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας στο διαμέρισμα εντοπίστηκε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο το οποίο θα σταλεί για τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις.

Ο Αιγύπτιος είναι άνεργος και βρίσκεται στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων νυμφεύθηκε την 36χρονη και απέκτησαν το 16 μηνών σήμερα αγοράκι. Ο 41χρονος έκανε αίτηση για να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στην Κύπρο αλλά απορρίφθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας.

Ανακρινόμενη από την Αστυνομία, η 36χρονη φέρεται να ανέφερε πως ήθελε να χωρίσει από τον Αιγύπτιο σύζυγο της ωστόσο αυτός δεν συμφωνούσε με το χωρισμό.

Εξάλλου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αυτόπτης μάρτυρας, Βαλεντίνος Δαμιανού, «κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασε στη σκηνή αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σβήσει τις φωτιές που είχε ανάψει ο Αιγύπτιος, ενώ ακούγαμε θόρυβο από το διαμέρισμα, όπου φαίνεται ότι έσπασαν παράθυρα και άλλα αντικείμενα. Από τις φωτιές στο διαμέρισμα έβγαιναν καπνοί και κάποιες φορές ο 41χρονος άνοιγε το παράθυρο και την πόρτα για να μπει αέρας».

Πρόσθεσε ότι για αρκετές ώρες η Αστυνομία τον παρακαλούσε να βγει από το διαμέρισμα με το παιδί, ωστόσο αυτός φώναζε και απαιτούσε να μιλήσει με τη γυναίκα του. Τελικά βγήκε από το διαμέρισμα και μίλησε με την Αστυνομία, ενώ μετά τη συνομιλία του 41χρονου με την Αστυνομία ακούστηκαν πυροβολισμοί, είπε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι «γύρω στις τέσσερις χθες το απόγευμα το ζευγάρι μαζί με το παιδάκι βρίσκονταν στην πισίνα του συγκροτήματος διαμερισμάτων και έπαιζαν με άλλα παιδάκια. Ωστόσο γύρω στις 6 – 7 το απόγευμα είδαμε να κυκλοφορούν στη γειτονιά αστυνομικοί, οι οποίοι απέκλεισαν την περιοχή, οπότε αντιληφθήκαμε πως κάτι άσχημο συνέβαινε».

Στη σκηνή μετέβη η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου η οποία διενήργησε αυτοψία.

Η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του 41χρονου Αιγύπτιου θα διενεργηθεί στις τέσσερις το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου.