Νομοσχέδιο ρύθμισης θητειών ΠτΔ και βουλευτών

“Η ρύθμιση του αριθμού συνεχόμενων θητειών στο αξίωμα του ΠτΔ και του βουλευτή θα ενισχύσουν την πολιτική λογοδοσία “

Τη σημασία της ρύθμισης του αριθμού των συνεχόμενων θητειών στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του βουλευτή στο πλαίσιο ενίσχυσης της πολιτικής λογοδοσίας, τόνισε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Η ρύθμιση αυτή θα έχει πρόσθετη αξία όσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου, υπογράμμισε, καθώς ρυθμίζει θέματα που αφορούν την πολιτική λογοδοσία, την αποφυγή κατεστημένων καταστάσεων και δυνατότητας κατάχρησης εξουσίας από τα συγκεκριμένα αξιώματα, ενδυναμώνοντας την πολιτική διαφάνεια στον τόπο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:

«Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για πολιτική λογοδοσία, τον Απρίλιο του 2013 καταθέσαμε νομοσχέδιο το οποίο τροποποιούσε το Σύνταγμα και καθόριζε τη ρύθμιση της υποβολής υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου να αποτελεί κώλυμα το γεγονός ότι το άτομο αυτό έχει υπηρετήσει δύο συνεχόμενες θητείες. Επίσης, το νομοσχέδιο περιλάμβανε τροποποίηση των κριτηρίων υποβολής υποψηφιότητας, όπου για το αξίωμα του βουλευτή να αποτελεί κώλυμα το γεγονός ότι ο υποψήφιος έχει υπηρετήσει τρεις συνεχόμενες θητείες ως βουλευτής.

Σκοπός του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της πολιτικής λογοδοσίας, είναι η αποφυγή κατεστημένων καταστάσεων που δυνατό να επιτρέψουν, λόγω της συνεχούς παρουσίας κάποιου στο ίδιο αξίωμα, δυνατότητες καταχρηστικής άσκησης του αξιώματος της εξουσίας αυτής. Για αποφυγή ή καλύτερα για διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι για την υποβολή οποιασδήποτε υποψηφιότητας στα αξιώματα αυτά, θα πρέπει ακόμη το υποψήφιο άτομο να μην έχει υπηρετήσει μέχρι τον χρόνο της υποβολής της υποψηφιότητας τις συγκεκριμένες θητείες. Αφορά τα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει πρόσθετη αξία όσον αφορά την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν έρχεται για να ρυθμίσει θέματα που σχετίζονται με τον περιορισμό του δικαιώματος κάποιου να θέσει υποψηφιότητα, αλλά ρυθμίζει θέματα που σχετίζονται με την πολιτική λογοδοσία, την αποφυγή κατεστημένων καταστάσεων, δυνατότητας κατάχρησης εξουσίας που προσφέρεται στο να υπηρετήσει κάποιος από τα συγκεκριμένα αξιώματα και εξυπηρετεί περισσότερο την πολιτική διαφάνεια στον τόπο μας.

Φαίνεται να υπάρχει θετική προσέγγιση από την Επιτροπή. Πρόκειται για ένα από τα αρχικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση ένα μήνα αφότου ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2013 και πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί. Με την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών, πιστεύω ότι το θέμα θα προωθηθεί ώστε να έχει κατάληξη.

Το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί, έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου από τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα κ. Πέτρο Κληρίδη. Είχαμε συζητήσει το θέμα της έναρξης ισχύος ή αν θα λαμβανόταν υπόψη το γεγονός ότι κάποιοι είχαν επιτελέσει συγκριμένο αριθμό θητειών και όπως έχει διατυπωθεί, έχει κριθεί από τη Νομική Υπηρεσία ως συνταγματικό. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν θέματα που προβληματίζουν τα κόμματα και αυτά θα απαντηθούν στην Επιτροπή».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το 2013 προνοεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο συνεχόμενες θητείες γιατί ο Πρόεδρος ασκεί εκτελεστική εξουσία, και για τους βουλευτές που ασκούν νομοθετικό έλεγχο και εργασία, τρεις θητείες. Ο λόγος είναι ότι για το αξίωμα του Προέδρου η εξουσία είναι πιο δραστική από εκείνη που παραχωρείται στα μέλη της Βουλής, εξήγησε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό υπάρχει η διάκριση στη μία περίπτωση να είναι δύο συνεχόμενες θητείες και στην άλλη τρεις.

«Από την ίδια ακριβώς φιλοσοφία διέπεται η πολιτική αναφορικά με τις θητείες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες η εισήγηση είναι για δύο συνεχόμενες θητείες και για τα μέλη Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων να είναι τρεις συνεχόμενες θητείες», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Κληθείς, σήμερα, να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με τη μη δημοσιοποίηση των αποφάσεων των Δικαστηρίωνλόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDRP), ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είπε:

«Έχω ενημερώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι χθες έστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία κοινοποίησα την πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε διευκρινιστική ρύθμιση, στα πλαίσια του νομοσχεδίου που εκκρεμεί και συζητείται στην Επιτροπή Νομικών.

Η συζήτηση που έγινε αντί να βοηθήσει, δημιούργησε σύγχυση. Εάν ο Κανονισμός της ΕΕ δεν επέτρεπε την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τα δικαστήρια και στις δικαστικές αποφάσεις, οποιαδήποτε ρύθμιση του θέματος εάν γινόταν με εθνικό νόμο θα ήταν αντίθετη με τον Κανονισμό και ο Κανονισμός θα υπερίσχυε. Ο Κανονισμός ο ίδιος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές που ασκούν εξουσία δυνάμει νόμου να μπορούν να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, είτε αυτά είναι στις δικαστικές τους αποφάσεις, είτε προέρχονται από την ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκείνο που προτείνουμε, είναι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περιληφθεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα είναι διευκρινιστική του Γενικού Κανονισμού που περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ότι τα δικαστήρια θα μπορούν να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα αυτή η ρύθμιση δεν θα είναι περιοριστική της γενικότητας του Κανονισμού. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τη δυνατότητα που προσφέρει ο Κανονισμός. Πρέπει να αφήσουμε τον κανονισμό απερίσπαστο όπως αυτός ρυθμίζει στη γενικότητα του την εφαρμογή του, χωρίς να υπάρξει ρύθμιση άλλη, η οποία θα μπορούσε να είναι περιοριστική των διατάξεων του Κανονισμού.

Η ρύθμιση πρέπει να διατυπωθεί κατά τρόπο που να μην περιορίζει την γενική εφαρμογή του Κανονισμού για τις αρχές που επιτρέπεται με βάση τις πρόνοιες του».