Νομοσχέδιο για μη φορολόγηση προσφυγικών κατοικιών

Οι προτάσεις νόμου για τη μη φορολόγηση των οικιών που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες με πιστοποιητικό μίσθωσης και για μη ανάκτηση από το κράτος κατοικιών που κατείχαν συγγενείς αγνοουμένων, θα προωθηθούν προς  την Ολομέλεια της Βουλής και με τη γενική αποδοχή των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας, Πάμπος Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι οι προτάσεις νόμου τυγχάνουν καθολικής αποδοχής από τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων.

Ο κ. Παπαγεωργίου, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν περιπτώσεις κατόχων πιστοποιητικών μίσθωσης που πλήρωσαν φόρους, είπε πως εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις δεν θα είναι πολλές και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει σαφής νομοθεσίας, ώστε το θέμα να μην επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κρατικής υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, αφού ανέφερε ότι τα πιστοποιητικά μίσθωσης που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες ανέρχονται στις 8.000, είπε ότι το πρόβλημα που προκλήθηκε με φορολόγηση κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε τ/κ γη επιλύεται με νομοθεσία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαζτηγιάννης ανέφερε ότι η γνώμη των κρατικών υπηρεσιών είναι σύμφωνη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε ότι με την πρόταση νόμου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να πληρώνουν φόρο όσοι δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Ανέφερε ότι μέχρι τώρα πιστοποιητικό μίσθωσης έχουν πάρει μόνο οι μισοί πρόσφυγες που διαμένουν σε κατοικίες που ανεγέρθησαν σε τ/κ γη.

Ο κ. Φυττής ανέφερε επίσης ότι ένα θέμα που θα συζητηθεί για να επιλυθεί σε κατοπινό στάδιο είναι τα τέλη κατασκευής αποχετευτικού σε οικισμούς επί τ/κ γης,εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να καταβληθούν κατασκευαστικά τέλη, αλλά μόνο τέλη χρήσης.
Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου, με βάση την οποία ο αγνοούμενος θα τεκμαίρεται ότι ήταν σε ζωή μέχρι την 6η Απριλίου 2006, άσχετα με τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις λειψάνων, ώστε οι κληρονόμοι του να δικαιούνται την προσφυγική οικογενειακή του κατοικία, ο κ Παπαγεωργίου είπε ότι η πρόταση νόμου θα συζητηθεί ξανά σε μερικές εβδομάδες.

Εξήγησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται ντε φάκτο νεκρός ο αγνοούμενος από το 2006.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θεωρείται αδιανόητο να ανακτούνται από το κράτος κατοικίες οικογενειών αγνοουμένων. Πρόσθεσε πως οι κατοικίες αυτές είτε βρίσκονται σε οικισμούς αυτοστέγασης είτε σε κυβερνητικούς οικισμούς και δεν ξεπερνούν τις 14 περιπτώσεις.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι υπάρχουν 14 περιπτώσεις οικογενειών που είχαν συγγενή αγνοούμενο, για τις οποίες τίθεται ζήτημα ανάκτησης της προσφυγικής κατοικίας από το κράτος και αφορά τους κατόχους των κατοικιών που πέθαναν πριν την 6/4/2006, όταν ρυθμίστηκε η κληρονομική κατοχή των προσφυγικών κατοικιών.

Ο κ. Φυττής διευκρίνισε ότι ο προωθούμενος νόμος θα αφορά περιπτώσεις αγνοουμένων που είναι στον επίσημο κατάλογο των 1619 αγνοούμενων και κατέληξε ότι πρόκειται για μια ορθή και δίκαιη και ηθική αποζημίωση προς τις οικογένειες των 14 αγνοουμένων.