Νομοσχέδιο για διεύρυνση της συνεργασία Κύπρου – ΕΕ σε θέματα φορολογίας

Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της διοικητικής συνεργασίας της Κύπρου με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της φορολογίας και τον καθορισμό σαφέστερων κανόνων ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο «Νόμος που τροποποιεί τον περί Διοικητικής Συνεργασίας στον Τομέα της Φορολογίας Νόμο του 2012», τροποποιεί το βασικό νόμο, ώστε να εναρμονιστεί με την Οδηγία 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, καταργώντας παράλληλα την Οδηγία 77/779/ΕΟΚ. Η πλήρης μεταφορά της οδηγίας στο κυπριακό δίκαιο αποτελεί επιπλέον μνημονιακή υποχρέωση της Δημοκρατίας.
Στόχος του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση, είναι η αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και ουσιαστικότερη, στην πράξη, διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και η διοικητική διεύρυνση του πεδίου της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.

Επιπλέον, καθορίζονται σαφέστατοι κανόνες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών- μελών, οι οποίοι καθιστούν δυνατή την κάλυψη όλων των φυσικών και νομικών προσώπων της ΕΕ. Επίσης, προβλέπονται διαδικασίες για την ανταλλαγή πληροφοριών μετά από αίτημα για την αυτόματη και αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και για άλλες μορφές διοικητικής συνεργασίας.

Ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης της Κύπρου από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για θέματα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών είναι σημαντική η άμεση τροποποίηση του υπό αναφορά νόμου με στόχο να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2014, πριν την επικείμενη αξιολόγηση της Κύπρου από τον ΟΟΣΑ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 8/10/2014 ενέκρινε το τροποποιητικό νομοσχέδιο και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνοδευόμενο από την Αιτιολογική Έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, για μελέτη και ψήφιση.