Νομικός σύμβουλος του Δημοσίου για αποκρατικοποιήσεις πρώην συνήγορος της Siemens

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε, στις 18/1/2013, να προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells ως νομικό σύμβουλο επί θεμάτων ευρωπαϊκού δικαίου για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco, της εταιρείας συντηρήσεως του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

Η Hogan Lovells είχε προσληφθεί στο παρελθόν για τη διεκδίκηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της γερμανικής Siemens, παρά το γεγονός ότι είχε λειτουργήσει ως σύμβουλος της εταιρείας, τόσο σε αυτόνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες (σύμβουλος της Siemens Enterprise Communications κατά την εξαγορά της εταιρίας πληροφορικής FastViewer GmbH & Co. KG στα τέλη του 2010) όσο και σε κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία αυτή συμμετείχε (εκπροσώπηση της κοινοπραξίας Siemens, Deutsche Telekom και ΙΒΜ στο διαγωνισμό για το «Σχέδιο Ηρακλής» του γερμανικού στρατού).

Αντίθετα, στη δικαστική διαμάχη Siemens – Alstom για την προμήθεια τρένων Eurostar, η Hogan Lovells εκπροσώπησε την Alstom.

Τέλος, η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε στην αμφιλεγόμενη πώληση των 4 Airbus της κρατικής Ο.Α. στην αμερικανική Apollo Aviation.

Αυτά αναφέρει σε ερώτηση του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης  προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ.Χατζηδάκη.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά τον Υπουργό τα εξής:

Αποτελεί η δικηγορική φίρμα Hogan Lovells προνομιακό συνομιλητή του ελληνικού Δημοσίου και γιατί;

Δεν προκύπτει για την κυβέρνηση θέμα εκπροσώπησης του ελληνικού Δημοσίου από την εταιρεία Hogan Lovells λόγω της προηγούμενης δραστηριότητάς της;”.