Νοβότνι: Η Κύπρος δεν θα μεταδώσει την κρίση στην Ελλάδα

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης λόγω της Κύπρου.

Η Κύπρος αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το εκεί μερίδιο του τραπεζικού συστήματος στο ΑΕΠ είναι σχεδόν διπλάσιο από ό, τι στην Αυστρία ή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άρα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες, τόνισε ο Νοβότνι και πρόσθεσε ότι η ιδιαιτερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, με ένα μεγάλο ποσοστό ξένων καταθετών, δεν υπάρχει σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για ανησυχία.

Υποστήριξε ακόμη ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι συγκρίσιμη με την κρίση χρέους, διότι αντιπροσωπεύει μόνον το 0,2 ο/ο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, είπε, σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν εύκολη αλλά είναι καλύτερη από όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές. Ενώ, αναφερόμενος στην επικείμενη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει η επίγνωση στην Κύπρο ότι είναι δεδομένη η πρόθεση των ευρωπαϊκών χωρών να βοηθήσουν με το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτή η πρόθεση δεν είναι απεριόριστη και ως εκ τούτου θα πρέπει να συμβάλει και η Κύπρος από την πλευρά της.