Νοβάκ: Ρωσικές εταιρείες μπορεί να συνεργαστούν με Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο

Νοβάκ: Ρωσικές εταιρείες μπορεί να συνεργαστούν με Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νοβάκ, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού με αφορμή την 16η Σύνοδο Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας – Ρωσίας στην Αττάλεια, είπε ότι στην περίπτωση που αναπτυχθούν προγράμματα προς όφελος όλων των πλευρών στην ανατολική Μεσόγειο, τότε ρωσικές εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν συνεργασία με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι στη Μεσόγειο ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν σε επιτυχημένα προγράμματα ενέργειας. Για παράδειγμα, η Rosneft συμμετέχει στην ανάπτυξη του τομέα Zorh. Τέτοιες πρωτοβουλίες διαμορφώνονται από συμφέροντα οικονομικής προτεραιότητας , εξήγησε.

“Σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες συνεργασίας τις προτεραιότητες καθορίζουν τα οικονομικά συμφέροντα. Στην περίπτωση που αναπτυχθούν προγράμματα από εμπορικής άποψης προς όφελος όλων των πλευρών στην ανατολική Μεσόγειο, τότε ρωσικές εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν για συνεργασία με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε.

Για το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι η εγκατάστασή του συνεχίζεται με ταχύτητα και αναμένεται η λειτουργία του το 2023. “Σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του προγράμματος τα προβλήματα έχουν όλα επιλυθεί”, ανέφερε.

Για το Τουρκικό Ρεύμα, ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που υλοποιούν Ρωσία και Τουρκία, προσθέτοντας ότι φτάνει στο τελευταίο του στάδιο και πως από του χρόνου θα αρχίσει η μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο Ρώσος Υπουργός ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για το δεύτερο μέρος του αγωγού που θα εκτείνεται στην ανατολική Ευρώπη και θα περιλαμβάνει την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία. “Η Gazprom έχει υπογράψει οδικό χάρτη με τις χώρες αυτές. Η διαδικασία προχωρά με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες”, ανέφερε.

Όπως είπε, αναμένεται ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθεί και ο λόγος είναι επειδή και η ζήτηση από την Ευρώπη θα αυξηθεί και η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθεί.