Νικόλας: Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σοβαρότερα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η κυπριακή πολιτεία

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και λειτουργούς του Υπουργείου, με θέμα συζήτησης τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τον κ. Παπαδόπουλο συνόδευαν οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Σενέκης όπως επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου του, Γιώργος Ιωάννου και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Κατερίνα Χριστοφίδου.

Μετά τη συνάντηση Παπαδόπουλος και Ιωάννου προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών για τη σημερινή συνάντηση που είχε ως αντικείμενο μια συζήτηση και ενημέρωση για το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Το μεταναστευτικό είναι όντως ένα μεγάλο, σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα. Ένα από τα σοβαρότερα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η κυπριακή πολιτεία. Με αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ιδιαίτερα σε κοινότητες που έχουν να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Δυστυχώς οι σκηνές οργανωμένης βίας και εκφοβισμού που βιώσαμε τις προηγούμενες μέρες εξοργίζουν και συγκλονίζουν και μας ντροπιάζουν διεθνώς.

Αλίμονο αν η κατάληξη της κυπριακής κοινωνίας είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη βία. Δεν είναι η βία η λύση αυτού του προβλήματος. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών. Γι’ αυτό θέλουμε να χαιρετίσουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτούς τους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα:

  • Έχουν αυξηθεί οι απελάσεις και οι επιστροφές αιτητών πολιτικού ασύλου κατά 50%.
  • Ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων έχει μειωθεί στους 3 μήνες.
  • Για πρώτη φορά στην πορεία μεταναστευτικού φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου από όσους έρχονται στη χώρα μας.
  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό αιτητών πολιτικού ασύλου στον πληθυσμό μας έχει μειωθεί από σχεδόν 6% κοντά στο 5%.

Η πολιτική των απελάσεων και των επιστροφών έχει πετύχει και κατά την άποψη μας, αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία του υφυπουργείου μετανάστευσης που είναι μια από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και εμείς καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να εξετάσουμε και να ψηφίσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Εσωτερικών στη  Βουλή των Αντιπροσώπων  έτσι ώστε το Υφυπουργείο Μετανάστευσης να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό.

Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό Εσωτερικών για τη σημερινή ενημέρωση αλλά κυρίως για τις πολιτικές που το Υπουργείο του εφαρμόζει και φέρνουν αποτέλεσμα.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τα νομοσχέδια που ήδη έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και πιστεύουμε ακριβώς ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης θα ενισχύσει και θα βοηθήσει στην πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων.

Επιπρόσθετα έχουμε ακούσει τα προβλήματα και τις ανάγκες που παρουσιάζουν οι υποδομές για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού και είμαστε να βοηθήσουμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να αυξηθούν οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας αλλά και οι μόνιμες υποδομές που πρέπει να έχει η χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.»

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε τα εξής:

«Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την ευκαιρία που μας έδωσε να ενημερώσουμε για το θέμα του μεταναστευτικού. Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με πολλές διαστάσεις και χωρίς εύκολες λύσεις.

Εμείς ως διακυβέρνηση έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένη στρατηγική. Βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Έχω αναφέρει επανειλημμένα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Έχουμε καταφέρει, και για εξωγενείς παράγοντες αλλά και για συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε πάρει να μειωθούν κατά 50% οι αφίξεις, οι παράνομες ροές μεταναστών. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε κατά 50%, από 3,200 σε 4,700 τις επιστροφές, είτε πρόκειται για εθελούσιες όπου έχουμε επενδύσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι είτε αναγκαστικές απελάσεις, αναβαθμίσαμε τις υποδομές, έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των εξεταστών που ήταν και μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης από 9 μήνες και σε 3 μήνες και στόχος είναι να μειωθούν τα οικονομικά οφέλη που δύναται να έχει οποιοσδήποτε αιτητής ασύλου ούτως ώστε να καταστήσουμε την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό.

Για παράδειγμα όταν απορρίπτεται πλέον η αίτηση τους στους 3 μήνες, σταματούν τα επιδόματα, σταματά το δικαίωμα εργασίας άρα είναι ένα κίνητρο επιπλέον για τον παράνομο αιτητή ασύλου ν’ αποχωρήσει από την Κύπρο.

Θέλω όμως να τονίσω, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το μεταναστευτικό. Εξαρτιόμαστε και από εξωγενείς παράγοντες. Βλέπετε τι γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία. 7,000 μετανάστες σε 24 ώρες, υπάρχει ήδη αύξηση στις μεταναστευτικές ροές και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Έχουμε το θέμα με τις γειτονικές χώρες όπως είναι η Συρία και ο Λίβανος. Όσον αφορά τους Σύρους, λόγω του ειδικού καθεστώτος δεν μπορούμε να απορρίψουμε τις αιτήσεις τους ούτε να προβούμε σε απελάσεις και εκεί υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Εμείς όμως προχωρούμε. Τέθηκαν και κάποια προβλήματα. Το ΔΗΚΟ θ’ αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των θεμάτων, όπως τα κέντρα προσωρινής κράτησης και σημαντικό είναι να προχωρήσει και η ψήφιση του Υφυπουργείου που θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.»