Νικόλας: Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συζητήσει την ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας

«Έτοιμο να συζητήσει τη Διοικητική Ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας το ΔΗΚΟ. Στο τραπέζι και η πρόταση, για έγκριση από τη Βουλή, των διορισμών ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Διάλογος» και της θεματικής ενότητας για την «Πάταξη της Διαφθοράς», ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος και αντιπροσωπεία του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, όπου είχε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις και εισηγήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης της Γενικής Εισαγγελίας έτσι ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο της, ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Γενικός Εισαγγελέας προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μεταξύ άλλων εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει τη Διοικητική Ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του κόμματος, ως προς την έγκριση και από τη Βουλή, των διορισμών ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο «θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του κράτους. Επομένως η διαδικασία διορισμού του Γενικού Εισαγγελέα, πρέπει να είναι μια διαδικασία που θα στέλνει το μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία ότι αυτός ο διορισμός, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι κομματικές σκοπιμότητες».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΗΚΟ, «για το έντονο ενδιαφέρον στα θέματα της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς» και ανέφερε ότι έγινε μια «πολύ χρήσιμη κι εποικοδομητική συζήτηση».

Μεταξύ άλλων ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε περαιτέρω βελτίωση της νομοθετικής κάλυψης και αυστηρές ποινές, βελτίωση των τρόπων διερεύνησης, εποπτείας κι ελεγκτικής αρχής, αποφασιστικότητα εκ μέρους των ανακριτικών αρχών και της Νομικής Υπηρεσίας και προσεκτική επιλογή των προσώπων τα οποία διορίζονται ή εκλέγονται σε δημόσιες θέσεις έτσι ώστε να ασκείται κάθε προσπάθεια, τα πρόσωπα αυτά να χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα και εντιμότητα.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα:

«Η πάταξη της διαφθοράς είναι φυσικά ένας αγώνας που μας αφορά όλους και σε αυτό τον αγώνα, ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η Νομική Υπηρεσία και ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέας».

«Χαίρομαι γιατί σήμερα είχαμε την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις με τον έντιμο Γενικό Εισαγγελέα, για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη Γενική Εισαγγελία, τη Νομική Υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς πέραν από Νομικός Σύμβουλος του κράτους, ο οποίος καλείται να συμβουλεύσει για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχουν σχέση με την πάταξη της διαφθοράς, καλείται επίσης να διεκπεραιώσει ποινικές διώξεις μετά από τη σχετική διερεύνηση, φυσικά, της αστυνομίας».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Νομική Υπηρεσία, όπως είναι η υποστελέχωση, η απαραίτητη δομή που πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται αυτά τα καθήκοντα μέσα σε ένα κλίμα ανεξαρτησίας μακριά από έξωθεν παρεμβάσεις και σε αυτό τον συγκεκριμένο στόχο, οφείλω να δηλώσω ότι, ως Δημοκρατικό Κόμμα, συμφωνούμε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα «όπλα» στη Νομική Υπηρεσία και στην Εισαγγελία για να μπορέσει ακριβώς ν’ ανταπεξέλθει σε αυτά τα πολύ σημαντικά καθήκοντα.

Δηλαδή είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη Διοικητική Ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία που πρέπει να υπάρχει, για να αντιμετωπιστούν οι πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που τώρα τελευταία μας απογοητεύουν και μας πικραίνουν όλους».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω την απαραίτητη στελέχωση και τη διαμόρφωση υποδομών που πρέπει να έχει η Νομική Υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορεί –επαναλαμβάνω-, ν’ ανταποκριθεί στα πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώσει».

«Έχουμε ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία, αυτό τον διάλογο, ως Δημοκρατικό Κόμμα, για ν’ ακούσουμε από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, για το πώς καλύτερα μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, κατά τη διαπλοκής, κατά της διαφθοράς. Ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση και αυτός ο διάλογος πρέπει να έχει ένα τέλος. Πρέπει να επανέλθουμε πίσω με συγκεκριμένες εισηγήσεις έτσι ώστε η Κύπρος επιτέλους να καταφέρει να βγει από τον βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς».

«…Θεωρούμε ότι πλέον όλοι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους θα πρέπει να εγκρίνονται και από τη Βουλή.

Να μην είναι αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Και αυτή η πρόταση δεν αφορά τους αξιωματούχους που ασκούν πολιτική».