Νικολάου: Eκκρεμούν 59 υποθέσεις για διερεύνηση, που αφορούν ύποπτα παιχνίδια ποδοσφαίρου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της ΚΟΠ δήλωσε ότι εκκρεμούν 59 υποθέσεις για διερεύνηση, οι οποίες σχετίζονται με ύποπτα παιχνίδια, 21 φάκελοι έχουν φτάσει κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ – και οι 16 από αυτούς αναφέρονται σε παιχνίδια που έχουν γίνει το 2016.

«Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τις υποθέσεις για ύποπτους αγώνες ποδοσφαίρου στον τόπο μας, έχοντας υπόψη τους αριθμούς των φακέλων που έχουν σταλεί από την ΟΥΕΦΑ, έκρινα σκόπιμο ότι θα έπρεπε να συγκληθεί μια συνάντηση μαζί με την ΚΟΠ για να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, με σκοπό να ενεργήσουμε πιο δραστικά αναφορικά με τη διερεύνηση και την πρόληψη αυτών των φαινομένων. Σήμερα, εκκρεμούν 59 υποθέσεις για διερεύνηση, οι οποίες σχετίζονται με ύποπτα παιχνίδια, 21 φάκελοι έχουν φτάσει κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ – και οι 16 από αυτούς αναφέρονται σε παιχνίδια που έχουν γίνει το 2016. Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση, για έναν πολύ μεγάλο αριθμό φακέλων, εάν αναλογιστούμε ότι οι φάκελοι που είχαμε μέχρι στιγμής ήταν: το 2013 -14 ήταν 8 φάκελοι, το 2012-13 ήταν 10 φάκελοι και το 2010, 9 φάκελοι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ο αριθμός των φακέλων που έφτασε κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν υπερδιπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο τους ανησύχησε.

«Γι’ αυτό συγκλήθηκε η σημερινή σύσκεψη κατά την οποία έγινε μια συζήτηση και αξιολόγηση με την ΚΟΠ για τα μέτρα τα οποία ήδη λαμβάνουν αλλά και τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για διερεύνηση αυτών των ύποπτων υποθέσεων, εφόσον δεν υπάρχει καταγγελία συγκεκριμένη όπου να καταγγέλλονται συγκεκριμένες ενέργειες για στημένα παιχνίδια, αλλά στοιχεία που προέρχονται από τη στοιχηματική δραστηριότητα, από την οποία η ΟΥΕΦΑ είχε κρίνει ότι εντάσσονται στην κατηγορία ύποπτων παιχνιδιών για σκοπούς διερεύνησης. Από τα στοιχεία της στοιχηματικής δραστηριότητας δεν σημαίνει ή δεν αποδεικνύεται άμεσα ότι πρόκειται για στημένο παιχνίδι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως, αξιολογώντας την κατάσταση αποφάσισαν σήμερα, σε συνεργασία με την ΚΟΠ να ερευνήσουν συγκεκριμένες δυνατότητες, όπως να διερευνηθεί από την ΟΥΕΦΑ ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος, στη βάση των στοιχείων που έχουν και για το σκοπό αυτό υπεύθυνο στέλεχος της ΟΥΕΦΑ που χειρίζεται αυτά τα θέματα, θα προγραμματιστεί να είναι στην Κύπρο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις, καθώς και να διερευνηθεί από πλευράς της ΚΟΠ, με το νέο πρωτάθλημα, να αξιοποιηθούν πειθαρχικά, αποτελεσματικά μέτρα προς τα σωματεία και τους παράγοντες των ομάδων.

«Η παράκλησή μας ήταν να φθάνουν και σε σημείο υποβιβασμού ομάδας, η οποία επιδεικνύει μια συνεχή συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται ως ή εντάσσεται στις περιπτώσεις των ύποπτων παιχνιδιών, με σκοπό να δοθεί σαφέστατο το μήνυμα σε όλους ότι η Ομοσπονδία επιδεικνύει μηδενική ανοχή επί των φαινομένων αυτών. Ο κ. Κουτσοκούμνης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν να μελετήσουν αυτή μας την παράκληση και θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε στη συνέχεια τις προθέσεις τους, αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία προτίθενται να λάβουν», σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι σκοπός δεν είναι η ανάμειξη στα της ΚΟΠ, όπου δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, προσθέτοντας ως τρίτο μέτρο την ανάληψη από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διερευνήσει την πιθανότητα δημιουργίας ποινικού αδικήματος για τους παράγοντες – προπονητές ή ποδοσφαιριστές – οι οποίοι συμμετέχουν σε στοίχημα που αφορά αγώνα της ομάδας τους, είτε αυτοί παίζουν στο παιχνίδι είτε δεν αγωνίζονται.

«Το ίδιο θα μπορεί να ισχύσει και για τους παράγοντες των ομοσπονδιών, είτε είναι ποδοσφαίρου είτε άλλων ομαδικών αθλημάτων. Δηλαδή, οι παράγοντες της ομοσπονδίας να μην δικαιούνται να συμμετέχουν σε στοίχημα για αγώνες που διεξάγονται στα πλαίσια του πρωταθλήματος που διενεργείται από την ίδια την ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι άλλο ένα μέτρο είναι να ζητηθεί από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να μην επιτρέψει το στοίχημα σε ομάδες της Β’ και της Γ’ κατηγορίας, και να περιοριστεί μόνο στο στοίχημα σε ομάδες της Α’ κατηγορίας, και αυτό να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι στο αθλητικό στοίχημα θα πρέπει να υπάρχει το γενικότερο το οποίο διενεργείται, να υπάρχουν και τρεις ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Είπε, παράλληλα, ότι συμφωνήθηκε όπως για κάθε φάκελο ο οποίος έρχεται από την ΟΥΕΦΑ θα ετοιμάζεται μια έκθεση από πλευράς της Ομοσπονδίας, η οποία θα διευκολύνει το έργο της διερεύνησης.

«Διαπιστώθηκε, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ότι για να γίνει πιο αποτελεσματική η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι αναγκαία η ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, με τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κατά τρόπο ώστε να μπορεί η Αστυνομία, υπό κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, να θέτει υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνδιαλέξεις», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες που υπάρχουν από πλευράς κάποιων μελών της Βουλής, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και να κρίνουμε την αναγκαιότητα, η οποία μπορεί να επιβάλει τον περαιτέρω περιορισμό κάποιων δικαιωμάτων, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση πολύ σοβαρών υποθέσεων.

Η Αστυνομία, συνέχισε, θα εξαντλεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, περιλαμβανομένης ακόμη και της δυνατότητας να καλούνται για τις ύποπτες περιπτώσεις οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές για να δώσουν κατάθεση.

«Κανένας δεν θα μπορεί να ξεφεύγει πια της δυνατότητας διερεύνησης με σκοπό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η σύσκεψη αποτελούσε πρωτοβουλία του Υπουργείου, ο κ. Νικολάου είπε ότι η σύσκεψη συγκλήθηκε όταν έλαβε ενημέρωση από την Αστυνομία αναφορικά με τον αριθμό των φακέλων που έχουν υποβληθεί φέτος, ο οποίος είναι ανησυχητικός.

«Ζήτησα να γίνει συνάντηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εάν χρειαστεί θα το εξετάσουμε περαιτέρω και με τον Γενικό Εισαγγελέα», ανέφερε.

Όπως είπε, η ΚΟΠ ήταν πλήρως συνεργάσιμη γύρω από τα θέματα αυτά, με κάποιες από τις εισηγήσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί να έχουν υποβληθεί από την ίδια την Ομοσπονδία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν να λάβουν πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τις ομάδες για τις οποίες υποβάλλονται ύποπτοι φάκελοι – κάτι που αναμένουν ότι θα κάνουν.

«Αναμένουμε να υπάρξουν δραστικά μέτρα και σύντομα, που να εφαρμόζονται τουλάχιστον από το νέο πρωτάθλημα», τόνισε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι όλες οι ομάδες που συγκροτούν την Ομοσπονδία θα επιδείξουν την ίδια συνεργασία γιατί, όπως είπε, «η διαφύλαξη του ποδοσφαίρου δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο εμάς αλλά περισσότερο αυτούς που συμμετέχουν στο άθλημα».