Νικολάου: Όραμα της Κυβέρνησης η ταχεία, αλλά κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό

Όραμα αυτής της Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη του διαλόγου για μια συμφωνία στο Κυπριακό, χωρίς ρήτρες, ούτε στρατεύματα και οπωσδήποτε, κανένα κηδεμόνα με ή χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, αλλά, υπό το καθεστώς ενός συντάγματος που θα υπακούει στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, που θα ενοποιεί, αντί να διαχωρίζει, που θα προστατεύει, αντί να αποστερεί ελευθερίες και δικαιώματα, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Κυπερούντας.

Και πρόσθεσε: «Το χρέος μας προς τους αθάνατους νεκρούς μας, δεν εξοφλείται με λόγια, αλλά με έργα, αντάξια της θυσίας και της αρετής τους. Γι’ αυτό και στις σημερινές, τις συσσωρευμένες αντιξοότητες οφείλουμε να συμπεριφερθούμε επιτέλους υπεύθυνα. Να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα αποθέματα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης.

Πρώτιστα όμως, είναι η ώρα, να εξορκίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να ξεριζώσουμε τα ζιζάνια της αντιπαράθεσης και της διαίρεσης που μας κατατρέχουν σε κάθε κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αρκετό φόρο αίματος έχει καταβάλει ο λαός μας στο όνομα του φανατισμού. Αρκετές χαμένες πατρίδες έχουμε θρηνήσει ως ελληνισμός, εξαιτίας της εσωτερικής διάσπασης και της πόλωσης. Η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου, ας μην επιτρέψουμε να προστεθούν σε αυτόν το κατάλογο.

Υπό το φως των σημερινών δεδομένων, επαναλαμβάνουμε την έκκληση για συλλογικότητα και συλλειτουργία. Έκκληση, να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός, η νηφαλιότητα και το μέτρο στον δημόσιο διάλογο. Να αποφύγουμε όλοι ανεξαίρετα, όχι τη διαφωνία που είναι καθόλα ευπρόσδεκτη, αλλά την αντιπαράθεση και την κομματική όξυνση που τραυματίζουν τα επίπεδα συλλογικής ομοψυχίας. Ας εννοήσουμε, ότι ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, δεν ισχυροποιεί απλά την επιχειρηματολογία της πλευράς μας, αλλά πολλαπλασιάζει ταυτόχρονα τις δυνατότητες της διαπραγματευτικής μας ισχύος. Σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο.

Δεδομένων των επικείμενων, προγραμματισμένων γεωτρήσεων, οι λεονταρισμοί και πειρατικού χαρακτήρα προκλήσεις της Άγκυρας, απαιτείται όπως μας βρουν σε συστράτευση. Η επιδιωκόμενη αναθεωρητικότητα της κατοχικής χώρας, επί των αναφαίρετων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλει, επίσης, την εθνική ομοφωνία ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της.

Εκεί όμως όπου κρινόμαστε απαξάπαντες, εκεί όπου χρειάζεται να καταθέσει ο καθένας τα διαπιστευτήρια της πατριωτικής του υπευθυνότητας, δεν είναι τίποτα άλλο, από τις εν εξελίξεις διαβουλεύσεις για την κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα.

Όραμα αυτής της Κυβέρνησης και ύψιστη προτεραιότητα του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί η ταχεία, αλλά κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου. Ενός διαλόγου επί των καθορισμένων βάσεων του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα φέρει τα εχέγγυα για μια δίκαιη κατάληξη που θα τερματίζει το απαράδεκτο, διχοτομικό στάτους κβο.

Μιας συμφωνίας που προ πάντων, θα απαντά στις εκατέρωθεν ανησυχίες, χωρίς ταυτόχρονα να φέρει συνταγματικά σπέρματα δυσλειτουργικότητας. Εντός του ομοσπονδιακού περιγράμματος, εγγυώμενη τον ενοποιητικό χαρακτήρα των θεσμών και της οικονομίας, και διασφαλίζοντας την μία υπηκοότητα και την μία διεθνή προσωπικότητα της Δημοκρατίας. Ούτε ρήτρες, ούτε στρατεύματα και οπωσδήποτε, κανένας κηδεμόνας με ή χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.

Αλλά, υπό το καθεστώς ενός συντάγματος που θα υπακούει στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα. Που θα ενοποιεί, αντί να διαχωρίζει. Που θα προστατεύει, αντί να αποστερεί ελευθερίες και δικαιώματα. Μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού και ελπίδας, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας και κυρίως της νέας γενιάς».