Νικολάου: Στην HERMES και με διαδικασία προσφορών η ασφάλεια των αεροδρομίων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, κληθείς σήμερα από εκπροσώπους των ΜΜΕ να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την ασφάλεια των αεροδρομίων, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Γι’ αυτό το θέμα έχει γίνει εκτενής μελέτη από την Πολιτική Αεροπορία. Η μελέτη έχει ασχοληθεί τόσο με τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν και τα οποία, ουσιαστικά, στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των αεροδρομίων μας, όσο και διαχείρισης κάποιων εκ των καθηκόντων που ασκεί σήμερα η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο αυτονόητο, στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα οι πλείστες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην της Κύπρου, που έχει αναθέσει θέματα ελέγχου χειραποσκευών και άλλων συναφών καθηκόντων στην Αστυνομία και της Ρουμανίας που τα έχει αναθέσει στον στρατό, οι υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν παραχωρήσει αυτά τα καθήκοντα σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες. Επαναλαμβάνω, δεν μιλούμε για τις οποιεσδήποτε εταιρείες ασφάλειας αλλά για εξειδικευμένες εταιρείες με μακρόχρονη πείρα στην παραχώρηση τέτοιου είδους υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Αυτά τα καθήκοντα θα παραχωρηθούν με διαδικασίες δημόσιων προσφορών που θα διενεργηθούν από τον διαχειριστή του αεροδρομίου που είναι η HERMES και στον καθορισμό των όρων του διαγωνισμού, όχι μόνο η Πολιτική Αεροπορία αλλά και η Αστυνομία θα έχει λόγο και θα θέσει τις δικές της απαιτήσεις. Συνεπώς, η οποιαδήποτε αναφορά γίνεται από κάποιους ότι δήθεν προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε περισσότερο και τα θέματα ασφάλειας δεν ευσταθεί. Επιδίωξή μας είναι να αυξήσουμε το επίπεδο ασφάλειας και αυτό προκύπτει μέσα από την ίδια τη μελέτη που έχει γίνει. Πολύ πιο εύκολα μπορείς να ασκήσεις έλεγχο πάνω σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία κρέμεται κάτω από ένα συμβόλαιο και στο οποίο θα προβλεφθούν όλοι οι απαραίτητοι όροι ελέγχου. Δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό σε μια υπηρεσία που λειτουργεί με τους κανόνες του δημοσίου.
Αυτά τα καθήκοντα που θα ασκεί η ιδιωτική εταιρεία, έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των χειραποσκευών, των επιβατών σε εκείνο το επίπεδο και όχι τον έλεγχο των διαβατηρίων ή των ταξιδιωτικών εγγράφων που παραμένει δουλειά της Αστυνομίας. Τα θέματα εθνικής ασφάλειας των αεροδρομίων και των χώρων τους, θα παραμείνουν στην Αστυνομία.

Οι αρμοδιότητες που θα παραχωρηθούν είναι, μάλιστα, λιγότερες από εκείνες που προβλέφθηκαν στον κανονισμό που ψήφισε η Βουλή πριν μερικά χρόνια. Περιορίζονται στην ασφάλεια των φορτίων, του ταχυδρομείου, της προμήθειας των πτήσεων σε τρόφιμα, στον έλεγχο των οχημάτων που εισέρχονται στο αεροδρόμιο. Όμως, όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με έλεγχο διαβατηρίων, την τήρηση της τάξης, της ασφάλειας, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον έλεγχο των ατόμων που διακινούνται μέσα στον χώρο του αεροδρομίου, πρόληψης ή/ και καταστολής μορφής κρίσεως, είναι θέματα της Αστυνομίας.

Με την έγκριση που έχει παραχωρηθεί από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων θα εξοικονομηθούν άμεσα 58 άτομα/μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των αεροδρομίων σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Συνολικά, από τη μελέτη προκύπτει ότι θα εξοικονομηθούν πέραν των 110 αστυνομικών».