Νικολάου: Προωθείται η μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, με τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών, Ιωσήφ Σουέηφ, στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που πραγματοποιεί με εκπροσώπους όλων των θρησκευτικών ομάδων παρουσίασε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα διαζυγίων και τις σχέσεις των γονέων με τα τέκνα.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά το οικογενειακό δίκαιο, να επεκταθούν και στις περιπτώσεις των ρυθμίσεων που αφορούν τις θρησκευτικές ομάδες. «Είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο, όπου μιλήσαμε όχι μόνο για τα διαζύγια, αλλά γενικότερα για τα θέματα που σχετίζονται με το ευρύτερο θέμα του οικογενειακού δικαίου, τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τα προβλήματα της επικοινωνίας μεταξύ τους, τα ζητήματα που αφορούν τους διαλυμένους γάμους, και την προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από πλευράς των εκκλησιών για τη διάσωση ενός γάμο που αντιμετωπίζει προβλήματα», σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Μαρωνιτική Εκκλησία τα θέματα γάμου είναι πρωτοποριακός γιατί περιλαμβάνει τη δυνατότητα της προετοιμασίας ενός ζευγαριού για το γάμο, της στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου και μιας μακράς προσπάθειας και συζήτησης προτού πάρουν την απόφαση οι εν διαστάσει σύζυγοι να καταλήξουν στη διάλυση του γάμου. Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα να συμβάλουν στη συνέχεια, κατόπιν της διάλυσης ενός γάμου, επεσήμανε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο αντί τα διαζύγια για τις θρησκευτικές ομάδες να εκδίδονται από τα Επαρχιακά Δικαστήρια, να εκδίδονται από τα οικογενειακά δικαστήρια.

Οι δικαστές του οικογενειακού δικαστηρίου, εξήγησε, έχουν μια πιο εξειδικευμένη γνώση και, προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που προκύπτουν στα πλαίσια του διαζυγίου, να προσφέρουν αυτή την εξειδικευμένη υπηρεσία και γνώση που έχουν και στις περιπτώσεις των διαζυγίων που αφορούν γάμους που τελούνται από τις θρησκευτικές ομάδες.

«Όλα αυτά, συζητώντας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, διακρίναμε και διαπιστώσαμε ότι θα είναι και προς όφελος και ειδικότερα και περισσότερο και προς όφελος του παιδιού», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι κοινή αντίληψη και των δυο είναι ότι πρέπει με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, να βοηθήσουμε για την ύπαρξη καλών σχέσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών, φροντίζοντας για την ύπαρξη άριστης επικοινωνίας και με τους δύο γονείς.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι συμφωνήθηκε όπως θα προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και έχουν δοθεί οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον Αρχιεπίσκοπο, ώστε η Μαρωνιτική Εκκλησία να τα εξετάσει και να προτείνει οποιεσδήποτε αλλαγές ή διαφοροποιήσεις τις οποίες θα ήθελαν να κάνουν. «Σαν θέμα αρχής έχουμε συμφωνήσει επί του συγκεκριμένους θέματος», κατέληξε.