Νικολάου: Προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης της Πυροσβεστικής με πτητικά μέσα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα στο ”Πρωινό Δρομολόγιο” του  ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πτητικά μέσα.

Το πλήρες κείμενο ερωτοαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Eρώτηση: Τι μηνύματα πρέπει να πάρουμε από την κατάσταση στην Αττική;

Απάντηση: Πριν προβούμε σε συμπεράσματα, θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία όλων μας, κάτι το οποίο προκύπτει και μέσα από τις πράξεις και τις ενέργειες όλων των Κυπρίων προς τον ελληνικό λαό, ειδικότερα σχετικά με το θέμα των ανθρώπινων ζωών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγνοουμένων καθώς και άνθρωποι που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Να ευχηθούμε ότι αυτό το κακό θα σταματήσει. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με ό,τι μπορούμε και να προσφέρουμε κάθε βοήθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Αυτό αποδείξαμε και από την πρώτη στιγμή. Δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται μόνο να συνδράμουμε όσο γίνεται περισσότερο στην ορθολογιστική ανοικοδόμηση της περιοχής, πάντοτε σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση. Παρότρυνση είναι όπως όλα τα χρήματα κατατίθενται στον κοινό λογαριασμό που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση και τα ποσά που θα μαζευτούν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση. Όταν λέω «αποτελεσματικά» εννοώ για τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών στοχευμένα.

Από τέτοια περιστατικά αντλούνται πάντοτε εμπειρίες. Το ίδιο είχε γίνει και το 2007 και σε άλλες περιπτώσεις που δικά μας στελέχη συμμετείχαν σε αποστολές σε άλλες χώρες. Και αυτή τη φορά σίγουρα θα αντληθούν χρήσιμες εμπειρίες. Θα γίνουν εκτιμήσεις και αξιολογήσεις σε σχέση με τους δικούς μας σχεδιασμούς. Υπάρχουν και εμπειρίες που μπορεί να προσθέσουν στα μέτρα που λαμβάνουμε στο πώς να παρεμβαίνουμε σε πυρκαγιές σε άμεσο χρόνο για να αποτρέπονται μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Η επέκταση μιας πυρκαγιάς προκαλεί μεγαλύτερες δυσκολίες στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των πτητικών μέσων και των μέτρων πρόληψης. Ένα τέτοιο μέτρο είναι και οι περιπολίες που γίνονται.

Πριν μερικές εβδομάδες προγραμματίστηκε διυπουργική σύσκεψη, μετά από υποβολή έκθεσης μελέτης που ετοίμασαν υπηρεσιακοί εμπειρογνώμονες, η οποία υποβλήθηκε τέλος Ιουνίου (αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να ήταν 25-27 Ιουνίου). Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν 5 Υπουργοί (Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών, Οικονομικών) και συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της μελέτης όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πτητικά μέσα. To ερώτημα που είχε τεθεί ήταν το αν έπρεπε ουσιαστικά να αυξηθούν τα πτητικά μέσα είτε με εξασφάλιση ελικοπτέρων είτε με εξασφάλιση αεροσκαφών. Παλαιότερα υπήρχε μια μελέτη που πρότεινε ότι τα πτητικά μέσα για την Κύπρο έπρεπε να είναι ελικόπτερα. Η τρίτη μελέτη που ετοίμασαν οι εμπειρογνώμονες (αφού οι εμπειρογνώμονες ενισχύθηκε η ομάδα περισσότερο με κάποια άλλα άτομα) πρότεινε αεροσκάφη. Δημιουργήθηκε τεχνική επιτροπή με την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία θα προχωρήσει στην ετοιμασία των όρων με στόχο την 1η Μαΐου να έχουμε πρόσθετα πτητικά μέσα.

Η εισήγηση ήταν για 2 πρόσθετα αεροσκάφη για τα οποία θα μπορούσαν να αγοραστούν υπηρεσίες ή να ενοικιαστούν. Η μελέτη εξέτασε τα ενδεχόμενα να αγοράσουμε αεροσκάφη, να τα αποκτήσουμε με ενοικιαγορά, να τα αποκτήσουμε με τη μέθοδο B.Ο.Τ και κάποιες υποδομές που χρειάζονται ή να ενοικιάσουμε ή να αγοράσουμε υπηρεσίες. Η ενοικίαση ή η αγορά υπηρεσιών είναι παρόμοια εισήγηση, καταλήγει περίπου στο ίδιο θέμα. Προωθείται η υλοποίηση της εισήγησης της έκθεσης εμπειρογνωμόνων, η οποία σημαίνει να εξασφαλιστεί αγορά υπηρεσιών ή ενοικίαση. Σήμερα ενοικιάζουμε 2 ελικόπτερα. Η προσπάθεια είναι να ενοικιαστούν 2 αεροπλάνα ή να αγοραστούν υπηρεσίες. Είναι ένας συνδυασμός που χρησιμοποιείται σε κάποιες χώρες. Mπορεί να ενοικιάζεις κάποια αεροπλάνα για κάποια περίοδο (2-3 χρόνια) ή να εξασφαλίζεις την αγορά υπηρεσιών ανά ώρα σε δεδομένο χρόνο. Προστίθενται ακόμη 2 αεροσκάφη, δηλαδή συνολικά θα έχουμε 4 αεροσκάφη. Έχει επίσης η Εθνική Φρουρά 3 ελικόπτερα εκ των οποίων αξιοποιείται το ένα, αλλά η υπόδειξη της επιτροπής είναι να γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις να αξιοποιείται και το 2ο. Η Αστυνομία έχει 4 ελικόπτερα και πρέπει να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησής τους. Σήμερα αξιοποιούνται 2 αλλά πρέπει να αξιοποιείται και το 3ο ενώ ένα τουλάχιστον θα παραμένει για σκοπούς έρευνας και διάσωσης. Έχουμε επίσης τα 2 ελικόπτερα που ενοικιάζουμε και τη συνδρομή που έχουμε με 2 ή και 3 ελικόπτερα που εξασφαλίζουμε σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις. Δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση πρόσθετων υπηρεσιών για 2 αεροσκάφη που είναι οικονομικά η πιο συμφέρουσα επιλογή όσον αφορά την πτήση. Αναμένεται να είναι επίσης πιο συμφέρουσα η επιλογή αγοράς υπηρεσιών για αεροσκάφη παρά για ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μπορούν να αξιοποιηθούν με καλύτερο τρόπο και για σκοπούς πρόληψης.

Τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθούν 56 θέσεις πυροσβεστών. Οι θέσεις έχουν αποδεσμευτεί και αναμένεται να προκηρυχθούν προσεχώς. Έχει ήδη καταρτιστεί επιτροπή προσλήψεων. Είναι μόνιμες θέσεις και έχει καταρτιστεί και η σχετική επιτροπή προσλήψεων. Επιπρόσθετα, το Σεπτέμβριο θα έχουμε πρόσθετο αριθμό αποδέσμευσης θέσεων και ορισμένες από αυτές θα είναι και για πυροσβέστες. Έχουμε όμως και θέσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν για μηχανικούς στην αεροπορική μονάδα της Αστυνομίας, έχουμε θέσεις πιλότων και άλλες θέσεις για τις οποίες προωθείται η διαδικασία προκήρυξής τους.

Είχε γίνει μια μελέτη από ομάδα εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολουθούμε κατά γράμμα τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί. Μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισηγήσεων. Εκείνα που παρέμειναν είναι η εισήγησή τους για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής (τα νομοσχέδια είναι στη Νομική Υπηρεσία και είμαι βέβαιος ότι παρά το φόρτο εργασίας θα οδηγηθούν στη Βουλή), είναι η εισήγηση για επαναξιολόγηση της χρήσης των πτητικών μέσων και η εξέταση της δυνατότητας ενίσχυσης (κάτι για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως), η εθελοντική συμμετοχή και η εκπαίδευση εθελοντών πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών (κάτι για το οποίο έχουμε ήδη προχωρήσει ετοιμάζοντας σχετικό νομοσχέδιο). Γι’ αυτό και άρχισαν να καταρτίζονται οι ομάδες εθελοντών και να εξασφαλίζεται εξοπλισμός για τον καθένα που θα συμμετέχει για να είναι ασφαλής. Δηλαδή έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση όλων των μέτρων για τα οποία έγιναν εισηγήσεις. Ορισμένα έχουν ήδη υλοποιηθεί και άλλα είναι στη διαδικασία υλοποίησης διότι χρειάζονται χρόνο.

Το 2ο που αποφασίστηκε χθες είναι το ότι πρέπει να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των πτητικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας για σκοπούς πυρόσβεσης. Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στη Σολιά είχαν αξιοποιηθεί όλα τα μέσα. Θα μπορούν όμως π.χ. να προσφερθούν περισσότερα μέσα για σκοπούς πυρόσβεσης. Π.χ. στην Πυροσβεστική θα μπορούσαν τα 2 να ήταν 3. Δηλαδή αντί να είναι μόνο τα 2 έτοιμα για άμεση ανάγκη να είναι και το τρίτο.

Ερώτηση: Η αποστολή στην Ελλάδα συνεχίζεται;

Απάντηση: Ναι, υπάρχει ανάγκη ακόμη. Πιθανό σήμερα να τους υποδείξουν να πάνε κάπου αλλού. Δεν είναι μόνο η κατάσβεση της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και η ασφάλιση του χώρου με την κατάσβεση μικρών εστιών ή επιτήρηση κάποιων περιοχών. Γι’ αυτό η παρουσία τους εξακολουθεί να είναι αναγκαία».