Νικολάου: Προκαλεί απορία η επιμονή του ΑΚΕΛ για τα κριτήρια προαγωγών

Απάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου σε χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σχετικά με τη διαδικασία προαγωγών στην Αστυνομία

Προκαλεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ επιμένουν να ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τα κριτήρια, με βάση τα οποία έγιναν οι τελευταίες προαγωγές στην Αστυνομία, όταν αυτά έχουν, αρκετές φορές, ήδη δημοσιοποιηθεί και οι αποφάσεις προαγωγής έχουν τεκμηριωθεί με βάση τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την εφαρμογή των σχετικών Νόμων. Προκαλεί όμως απορία, γιατί αναζητούν απαντήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τη στιγμή που θα έπρεπε οι ίδιοι να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη της Αστυνομίας αναφορικά με το πώς γίνονταν οι προαγωγές στο Σώμα επί της δικής τους διακυβέρνησης, κατά τις οποίες δεν λαμβάνονταν υπόψη τα προσόντα και η αρχαιότητα των μελών και οι οποίες κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αναιτιολόγητες, βασισμένες σε «ξένα κριτήρια», δηλαδή σε κριτήρια άλλα από εκείνα που ορίζει ο Νόμος.

Εύλογα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν τέσσερις αξιωματικοί που υστερούσαν καταφανώς σε προσόντα και σε αρχαιότητα, υστερούσαν σε πείρα στον τελευταίο βαθμό, η οποία προσμετρά στην αξία, και δεν υπερτερούσαν στην αξία με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης, να προάγονται έναντι άλλων υποψηφίων που υπερείχαν σε όλα τα νόμιμα κριτήρια. Συνεπώς, προκαλεί απορία για τα κριτήρια που επικράτησαν κατά την προαγωγή τους και οφείλουν να εξηγήσουν στα μέλη της Αστυνομίας, ποια είναι τα κριτήρια αυτά.

Επιπρόσθετα, προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό γιατί δεν λάμβαναν υπόψη τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα ή γιατί επέμεναν να προάγουν εκ νέου τα ίδια πρόσωπα, παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και παραβλέποντας την υπεροχή άλλων συναδέλφων τους. Συνεπώς, αντί λοιπόν να ζητούν εξηγήσεις, τώρα που εφαρμόζονται αξιοκρατικά τα νομοθετημένα κριτήρια και γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί έχουν ακυρωθεί όλες οι προαγωγές που έγιναν το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2013 στον βαθμό του Αστυνόμου Β’, όπως και προαγωγές που έγιναν την ίδια περίοδο, στον βαθμό του Λοχία, του Υπαστυνόμου και του Ανώτερου Υπαστυνόμου, μέχρι και τον τελευταίο μήνα της θητείας της διακυβέρνησής τους.

Επίσης, δεν θεωρώ ότι αξίζει σχολιασμού το ερώτημα γιατί κάποια μέλη προάχθηκαν, ενώ δεν είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο για να ακυρώσουν τη προηγούμενη απόφαση, ούτε περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των υποψηφίων που προάχθηκαν και ούτε στον κατάλογο των ενδιαφερομένων μερών, από τη στιγμή που είναι καλά γνωστό ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου και η νομοθεσία προβλέπουν ότι κατά την επανεξέταση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι όσοι πληρούν τις απαιτήσεις του Νόμου για προαγωγή κατά τον ουσιώδη χρόνο. Συνεπώς, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν η εισήγησή τους είναι να μην εφαρμόζονται οι αρχές της νομολογίας του Δικαστηρίου και οι προαγωγές να συνεχίσουν να γίνονται με έκνομο τρόπο.

Εάν θεωρούν ότι οι προαγωγές θα πρέπει να αποφασίζονται σε αντίθεση με τους νόμους και τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να συνεχιστεί η έκνομη και αναξιοκρατική κατάσταση του παρελθόντος, τότε ας αλλάξουν τη νομοθεσία για να παραγνωρίζονται τα κριτήρια του ισχύοντος Νόμου, να καταργήσουν τα κριτήρια της αρχαιότητας και της αξίας και να δίδεται υπέρμετρη βαρύτητα στα προσόντα. Για όλα αυτά και τις σκέψεις τους, ας ρωτήσουν τα μέλη της Αστυνομίας, τους Συνδέσμους Αστυνομίας και Ανώτερων Αξιωματικών και να εγείρουν θέμα αλλαγής των κριτηρίων προαγωγής.