Νικολάου: Ουδεμία πίεση έχει ασκηθεί προκειμένου να μην προχωρήσουν οι έρευνες για την οικονομία

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου αναφορικά με τις έρευνες για κατάρρευση της οικονομίας

Θα ήθελα κατηγορηματικά να δηλώσω ότι ουδεμία πίεση έχει ασκηθεί και ούτε υπάρχουν οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις στην Κύπρο, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι έρευνες για την οικονομία.

Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσουν οι δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, σήμερα, ότι υπάρχουν πολιτικές πιέσεις για να μην προχωρήσουν οι έρευνες για τη κατάρρευση της οικονομίας, κυρίως τη στιγμή που έχει επιδειχθεί εμπράκτως η αποφασιστηκότητα αυτής της Κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι έρευνες για την κατάρρευση της οικονομία και για τις τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Λαϊκής Τράπεζας.

Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης, διορίστηκε η Επιτροπή Διερεύνησης των αιτίων κατάρρευσης της οικονομίας με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γιώργο Πική. Το πόρισμα της Επιτροπής ευρίσκεται ενώπιον των ανακριτών προς διευκόλυνση του έργου τους. Συστάθηκε ειδική μονάδα αποτελούμενη από 30 έμπειρους αστυνομικούς ανακριτές, λογιστές, ειδικούς εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, ενώ την ίδια ώρα αγοράστηκε ειδικό λογισμικό για διευκόλυνση της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών όσων συνέβαλαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, γνωρίζει πολύ καλά ότι η δίωξη των υποθέσεων διενεργείται από τη Νομική Υπηρεσία και ότι όλες οι έρευνες και ανακρίσεις διεξάγονται από την Αστυνομία υπό την καθοδήγησή της Νομικής Υπηρεσίας, εκεί όπου απαιτείται. Η λήψη κατάθεσης από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων διενεργείται σε χρόνο που αποφασίζεται από τη Νομική Υπηρεσία και θα κριθεί κατάλληλος μετά τη συλλογή του απαραίτητου μαρτυρικού υλικού, στα πλαίσια αιτήματος δικαστικής συνδρομής, διαδικασίες που είναι εκ της φύσεως τους χρονοβόρες.

Συνεπώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη επί των ανακρίσεων και ερευνών. Το Υπουργείο, ως αρμόδια κεντρική αρχή δικαστικής συνδρομής, περιορίζεται στην προώθηση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, τα οποία ετοιμάζονται από τις ανακριτικές αρχές, μετά από έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Όλα τα διαβήματα για τη προώθησή τους γίνονται πάντοτε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και στα πλαίσια της αγαστή και αδιάλειπτης συνεργασίας μας.

Γι’ αυτό ας μην παραγνωρίζουν τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί στις αρμόδιες ελληνικές δικαστικές αρχές, με σκοπό να αποτρέψουν την εκτέλεση των δικαστικών αιτημάτων ή να αποφευχθεί η κατάθεση τους και τα διαβήματα που γίνονται για προώθηση της εκτέλεσης των αιτημάτων.