Νικολάου: Η παραχώρηση φρούρησης γίνεται για σκοπούς ασφάλειας και όχι για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών

Ο κ. Νικολάου, κληθείς να αναφερθεί σήμερα στη θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με το θέμα της φρούρησης εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΕΛΑΜ και Κίνημα Αλληλεγγύης,  δήλωσε:

«Το κράτος έχει παραχωρήσει φρουρές σε αρχηγούς κομμάτων, αξιολογώντας προηγουμένως την επικινδυνότητα, τα θέματα ασφάλειας τους. Στη βάση αυτών των αξιολογήσεων τους έχει παραχωρηθεί αριθμός μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι ανέλαβαν την ασφάλειά τους. Από ό,τι πληροφορήθηκα έχει σταλείστον Αρχηγό επιστολή από το ΕΛΑΜ, το οποίο θέτει κάποια ζητήματα, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά ότι επιθυμεί να του παραχωρηθεί ασφάλεια. Τα θέματα που θέτει θα αξιολογηθούν, όπως θα αξιολογηθούν και για την περίπτωση του Κινήματος Αλληλεγγύης και αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για κάθε ένα από τους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και των άλλων προσωπικοτήτων στις οποίες παραχωρείται ασφάλεια.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: Η παραχώρηση μελών της Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτικών προσωπικοτήτων και των αρχηγών των κομμάτων, δεν είναι προνόμιο, ούτε μπορεί να θεωρείται ότι είναι δικαίωμα, ούτε μπορεί πάντα να συνδέεται με έναν συγκεκριμένο αριθμό. Συνδέεται μόνο με τις ανάγκες που απαιτούνται για σκοπούς της ασφάλειας τους. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε συνεννοηθεί με τον Αρχηγό Αστυνομίας να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να διατρέχει οποιαδήποτε πολιτική προσωπικότητα, ακόμη και εάν πρόκειται για διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στην Κύπρο στις οποίες παρέχουμε ασφάλεια, είτε εάν πρόκειται για πολιτικές προσωπικότητες, αξιωματούχους, αρχηγούς κομμάτων και άλλους».

Ο κ. Νικολάου υπογραμμίζοντας την σημασία της προσφερόμενης ασφάλειας σημείωσε ότι έχουν συνεννοηθεί με τον Αρχηγό τα μέλη της Αστυνομίας που παραχωρούνται για το σκοπό αυτό, να υποβάλλονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα,σε εκπαίδευση επί θεμάτων ασφάλειας προσωπικοτήτων.

«Η παραχώρηση αυτών των μελών της Αστυνομίας γίνεται για σκοπούς ασφάλειας και όχι για την εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε άλλων αναγκών», επανέλαβε.