Νικολάου: Η ΚΟΠ να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά με τον πρώτο φάκελο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κληθείς να σχολιάσει,  τις αποφάσεις της ΚΟΠ για τα στημένα παιχνίδια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΚΟΠ θα επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα ώστε στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί ο επόμενος φάκελος της UEFA και στον οποίο θα φαίνεται ποια ομάδα είναι ύποπτη, να επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις, στη βάση των αποφάσεων που έχει λάβει.

Και πρόσθεσε: «Εάν δεν επιδειχθεί η απαιτούμενη αποφασιστικότητα από όλους, δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ αυτή η κατάσταση. Πρόκειται για μια κατάσταση που προσβάλλει το πρωτάθλημα μας, αλλά και την ίδια την χώρα μας, ειδικότερα σήμερα, όπου ομάδες που συμμετέχουν στο δικό μας πρωτάθλημα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της UEFA. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν επιτρέπεται σε κανένα να επιδείξει την παραμικρή ολιγωρία και η ΚΟΠ, πιστεύω ότι θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά με τον πρώτο φάκελο. Δεν επιτρέπεται κάποιοι να αξιοποιούν τις οποιεσδήποτε δυνατότητες ή την όποια ανοχή έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, παραγνωρίζοντας το γενικό καλό, για να έχουμε ένα πρωτάθλημα, το οποίο να διακρίνεται για την αθλητοπρέπειά του και το ευ αγωνίζεσθαι».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τί πράττει από την πλευρά της η πολιτεία, ο κ. Νικολάου είπε:

«Ως Κυβέρνηση είχαμε προ μηνών αρχίσει να μελετάμε νομοθεσίες άλλων χωρών και ετοιμάσαμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στάληκε στις συναρμόδιες υπηρεσίες και ζητήθηκαν οι απόψεις τους, περιλαμβανομένης και της ΚΟΠ, και θεωρούμε ότι από τη στιγμή που δεν έχουν υποβάλει οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, συμφωνούν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Πρόθεσή μας είναι να σταλεί στα κόμματα, αναζητώντας και τις δικές τους απόψεις, σε χρονική περίοδο δέκα ημερών, και παράλληλα να προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο. Στόχος μας είναι το νομοσχέδιο να είναι κατατεθειμένο στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις αρχές του 2017 και έχω συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, όπως αυτό τεθεί ανάμεσα στα νομοσχέδια που θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέτασή τους».

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι τόσο το νομοσχέδιο αυτό, όσο και τα άλλα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, μπορούν να διευκολύνουν τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. «Θέλω να διακρίνω την προσπάθεια από πλευράς της ΚΟΠ, από τη μία, σε σχέση με τα πειθαρχικά ζητήματα, και την προσπάθεια που κάνουμε σαν πολιτεία, από την άλλη, για να ενισχύσουμε το νομικό οπλοστάσιο των διωκτικών αρχών, ώστε να μπορούν επαρκώς να διερευνήσουν αυτού του είδους τις υποθέσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των νομοθεσιών που προωθούνται, πέραν της νομοθεσίας που αφορά τη χειραγώγηση, είναι και η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων. Επιπρόσθετα, σχετικό είναι και το νομοσχέδιο που αφορά τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας, το οποίο έχει ετοιμαστεί στο πλαίσιο του πακέτου νομοθετημάτων για πάταξη της διαφθοράς, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «εάν δεν δώσουμε τα απαραίτητα νομικά όπλα στις διωκτικές αρχές να μπορούν είτε να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, είτε για να έχουν επαρκείς εξουσίες για να διερευνούν αυτού του είδους τις υποθέσεις, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε μια κατάσταση με μόνο τις πειθαρχικές αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν από πλευράς της ΚΟΠ».

«Εάν είναι δραστικές οι αποφάσεις όσον αφορά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την ΚΟΠ, τότε αναμένουμε ότι τα ίδια τα σωματεία και οι παράγοντες των ομάδων θα λειτουργήσουν κατά τρόπο προστατευτικό για τη διαφύλαξη του ευ αγωνίζεσθαι», κατέληξε.