Νικολάου για προαγωγές στην Αστυνομία: Κάποιοι να επιμένουν εκδίδοντας ανακοινώσεις υπό μορφή καταγγελίας

Απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για το θέμα των προαγωγών στην Αστυνομία

Με αφορμή τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από κάποιους σε σχέση με τις πρόσφατες προαγωγές που έγιναν στο Αστυνομικό Σώμα, στο πλαίσιο επανεξέτασης προαγωγών οι οποίες ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αναιτιολόγητες, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Αστυνομία λειτούργησαν κατά τρόπο ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπογραμμίζεται ότι οι προαγωγές έγιναν με βάση τα νομοθετημένα κριτήρια, τα οποία προάγουν την πολιτική της αξιοκρατίας, δίδοντας κίνητρο στα μέλη του Σώματος να εργαστούν για την ανέλιξή τους βάσει της απόδοσης, της εκπαίδευσης και της πείρας τους. Συνεπώς, απορρίπτουμε τους οποιουσδήποτε άλλους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι ξένοι στην πολιτική μας, καθώς εφαρμόζουμε μια νέα πολιτική, η οποία δίνει την ελπίδα στα μέλη που εργάζονται με σκοπό την αναδόμηση και τον εκσυγχρονισμό του Σώματος.

Τονίζω, επίσης, ότι δόθηκε για πρώτη φορά εκτενής αιτιολόγηση για τις επιλογές που έγιναν, οι οποίες βασίστηκαν μόνο στα κριτήρια αξιολόγησης που καθορίζονται στον νόμο. Εν αντιθέσει με πρακτικές του παρελθόντος που οδηγούσαν σε προαγωγές που ακυρώνονταν δύο με τρεις και τέσσερις ακόμα φορές, γιατί εφαρμοζόταν η πολιτική να επαναλαμβάνονται οι ίδιες επιλογές, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι αντί κάποιοι να επιμένουν εκδίδοντας ανακοινώσεις υπό μορφή καταγγελίας στους πολίτες, θα ήταν ωφέλιμο να συζητήσουν με το Υπουργείο τους όποιους προβληματισμούς έχουν, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να διορθωθεί το φαινόμενο που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις αναξιοκρατικές προαγωγές που κατέληγαν να περιθωριοποιούν τα άξια και ικανά στελέχη της Αστυνομίας.