Νικολάου: Έχει και ο λαϊκισμός τα όρια του

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για το θάνατο κρατουμένου στις Κεντρικές Φυλακές

Αναγνωρίζω τα κίνητρα που υπάρχουν από μέρους κάποιων κομμάτων να επιχειρούν με κάθε αφορμή να επιρρίψουν ευθύνες στον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά έχει και ο λαϊκισμός τα όρια του. Ας επιδείξουν τουλάχιστον τον δέοντα σεβασμό απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και ας σταματήσουν να λαϊκίζουν σε βάρος της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, ελλείψει επιχειρημάτων.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, σήμερα, οι οποίες σπεύδουν να κατηγορήσουν τον Υπουργό για την εκτέλεση μιας απόφασης Δικαστηρίου, διερωτάται κανείς εάν εισηγούνται ότι ο Υπουργός έπρεπε να αρνηθεί την εκτέλεση της απόφασης ή εάν θα έπρεπε να επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το δικαστήριο έναν αλκοολικό.

Τι άλλο θα μπορούσε να πράξει ένας Υπουργός, τη στιγμή που έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις Φυλακές για την κατάσταση της υγείας του, τη στιγμή που εισήχθη στον χώρο; Ποια η ευθύνη τουΥπουργού και του κράτους επειδή αυτός ξεψύχησε μετά από λίγες ώρες από καρδιακό επεισόδιο; Τελικά ποιες θα έπρεπε να είναι οι αρμοδιότητες του Υπουργού;

Τονίζω ότι κάθε φορά ακολουθείται ο ίδιος, ενδεδειγμένος τρόπος αξιολόγησης της κατάστασης της υγείας όλων όσων εισάγονται στις Φυλακές. Είναι αυτόν που πρόσφατα έχουν αξιολογήσει και χαιρετίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), όσοκαι Επιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT), οι οποίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ενώ δεν υπήρχαν ποτέ προηγουμένως.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, κάποιοι να επικαλούνται ως πανάκεια τα όσα επικρίναμε ως αντιπολίτευση, γιατί εμείς όταν κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε, τα χειριστήκαμε υπεύθυνα και επιδιορθώσαμε τα κακώς κείμενα που μας άφησαν στις Φυλακές. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι έχουν αλλάξει εντελώς οι διαδικασίες αξιολόγησης ενός κρατουμένου που εισέρχεται στις φυλακές και αποτελούν παρελθόν τα όσα λανθασμένα εφαρμόζονταν για χρόνια.

Το σύστημα έχει αναμορφωθεί και έχουν αλλάξει άρδην η μεταχείριση των κρατουμένων και οι συνθήκες κράτησης. Μόνο αυτοί που δεν θέλουν να τα αναγνωρίσουν ψάχνουν αφορμές να επιρρίψουν ευθύνες στον Υπουργό για όλα τα θέματα, ακόμη και για την ανακοπή την οποία υπέστη ένας κρατούμενος με συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη αντιπολίτευση.