Νιγηρία: Πάνω 35 χωρικοί σφαγιάστηκαν από ένοπλους ζωοκλέφτες σε πέντε χωριά

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ομάδες ενόπλων ζωοκλεφτών σε πέντε χωριά στην πολιτεία Ζαμφαρά, στη βορειοδυτική Νιγηρία, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Σάββατο.

«35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κακοποιά στοιχεία σε πέντε χωριά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Σέχου, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων για 43 νεκρούς στις επιθέσεις, που διαπράχθηκαν την Πέμπτη από ενόπλους που λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια και έκλεψαν βοοειδή.

Οι κακοποιοί, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»–, κινούμενοι με μοτοσικλέτες, επιτέθηκαν σε πέντε χωριά της περιοχής Μαραντούν, σκότωσαν τους χωρικούς και πυρπόλησαν σπίτια.

«Οι δράστες μπόρεσαν να φύγουν από τα χωριά πριν φθάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας, που καθυστέρησαν εξαιτίας της κακής κατάστασης των δρόμων», είπε ο Μοχάμεντ Σέχου.

«Βρήκαμε 43 πτώματα και επτά τραυματίες στα χωριά», είπε από την πλευρά του ο Ντανλάντι Σάμπο, κάτοικος ενός από τα χωριά στα οποία διαπράχθηκαν οι επιθέσεις.

Οι νεκροί κηδεύτηκαν την Παρασκευή και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην Γκουσάου, την πρωτεύουσα, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, καταδίκασε χθες τις πολυαίμακτες επιθέσεις και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να «αντιδράσουν στην ανησυχητική κατάσταση αυτή με τρόπο που θα τον καταλάβουν οι κακοποιοί», να «κάνουν το παν για να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων επιθέσεων με πλήρη ατιμωρησία».

Οπλισμένες συμμορίες κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, δολοφονούν, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν με σκοπό να αποσπάσουν λύτρα. Έχουν ορμητήρια στρατόπεδα στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.

Την Τετάρτη, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση συμμορίας σε χωριό στην πολιτεία Κατσίνα (βλ. 24422114). Τον Ιούνιο, 53 χωρικοί είχαν δολοφονηθεί σε επιθέσεις εναντίον έξι χωριών, και πάλι στη Ζαμφαρά.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, κάποιες συμμορίες στράφηκαν σε μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα: τις απαγωγές μαθητών ή φοιτητών για λύτρα.

Τη Δευτέρα, πάνω από εκατό μαθητές απήχθησαν σε σχολείο στη γειτονική πολιτεία Καντούνα.

Ούτε οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των συμμοριών, ούτε οι προσφορές αμνηστίας από τις αρχές έχουν κάμψει την εγκληματικότητα, που μαστίζει πολλές περιοχές της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας.