Νιγηρία: Έκκληση για να απελευθερωθούν οι μαθήτριες

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν παραδέχτηκε ότι οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας ακόμη δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι 223 μαθήτριες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά την απαγωγή τους εν μέσω εντεινόμενων επικρίσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές.

Ο Τζόναθαν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ και ελπίζει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιλύσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

«Συνομιλούμε με χώρες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν. Πρώτες είναι Οι ΗΠΑ. Έχω ήδη μιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο Ομπάμα» για να βοηθήσει τη Νιγηρία να επιλύσει τα προβλήματα ασφαλείας της.

Ο Τζόναθαν έδωσε εντολή την Κυριακή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «κάνουν τα πάντα» για την απελευθέρωση των μαθητριών. «Υποσχόμαστε ότι τα κορίτσια, όπου κι αν βρίσκονται, θα απελευθερωθούν σίγουρα. Είναι μια ώρα δοκιμασίας για τη χώρα μας και είναι επώδυνη» τόνισε ο νιγηριανός πρόεδρος ζητώντας τη συνεργασία των γονέων, των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών κοινοτήτων.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Νιγηρία και σε πολλές χώρες, κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες Νιγηριανοί ζήτησαν να ληφθούν πιο ουσιαστικά μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που βρέθηκε στη χώρα, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να βοηθήσουν τη Νιγηρία στην υπόθεση.

Ο νιγηριανός πρόεδρος συναντήθηκε την Κυριακή με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον κυβερνήτη και εκπροσώπους του κρατιδίου Μπόρνο, τον αρχηγό της αστυνομίας του κρατιδίου και τον διευθυντή του σχολείου στο Τσίμποκ, απ’ όπου απήχθησαν τα κορίτσια.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τζόναιαν και νιγηριανών αξιωματούχων άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Η Μπόκο Χαράμ που μάχεται για τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στο βορρά της χώρας έχει ήδη θέσει στο στόχαστρό της σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά και σύμβολα του κράτους και των δυνάμεων της τάξης από το 2009.

Ωστόσο η μαζική απαγωγή, στόχος της οποίας ήταν έφηβες, είναι πρωτοφανής και η πιο δραματική της ισλαμιστικής οργάνωσης παρά την τρομοκρατική της δράση που έχει προκαλέσει το θάνατο 1.500 ανθρώπων από την αρχή του έτους.