Νιαζί Κιζιλγιουρέκ «VS» Σενέρ Λεβέντ

Του Ανδρέα Μορφίτη

Την πρώτη φορά που γνώρισα τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ήταν σε μια διάλεξη – ανοικτή συζήτηση που διοργανώσαμε στη Λάρνακα με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών στις 21/5/2003 για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και με συνομιλητές του τους καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη και Γιάγκο Ανδρεάδη.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τότε που,  ως συντονιστής της συζήτησης ,  ανέφερα τη φράση Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία και Τουρκοκυπριακή μειοψηφία και ο κ. Κιζιλγιουρέκ με αγένεια και με οργίλο ύφος σηκώθηκε από τη θέση του στο πάνελ και απείλησε να αποχωρήσει από την αίθουσα αν δεν ανακαλούσα τη φράση μου!

Από την ημέρα εκείνη παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την πορεία του κ. Κιζιλγιουρέκ μέσα στην Κυπριακή Κοινωνία, την Κυπριακή Πολιτεία και την ανέλιξή του στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα σε βαθμό που να αναγορευθεί Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος  στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Παρακολουθώντας τις παρεμβάσεις του κ Κιζιλγιουρέκ στα Μ.Μ.Ε. προσωπικά και διαχρονικά έχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι χρησιμοποιώντας  τον μανδύα του ακαδημαϊκού , την Ελληνική γλώσσα την οποία κατέχει άψογα και σερβίροντας ένα μειλίχιο και επιτηδευμένο ύφος κατορθώνει με αριστοτεχνικό τρόπο να διαστρεβλώνει τα γεγονότα και να τα πλασάρει στους ανυποψίαστους αναγνώστες ή τηλεθεατές του χωρίς οι προθέσεις του να γίνονται εύκολα ή άμεσα αντιληπτές ή να προκαλούν αντιδράσεις

Με αυτές τις μεθόδους ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ δαιμονοποίησε την Ένωση, απάλλαξε την Τουρκία από τις μακροχρόνιες κατακτητικές βλέψεις της κατά της Κύπρου, εξίσωσε το θύμα με τον θύτη διαγράφοντας τελείως την τουρκοκυπριακή ανταρσία και τα παράγωγα της , θεώρησε απόλυτα δικαιολογημένα όλα τα βέτο σε ένα μελλοντικό σύνταγμα , θεώρησε δικαιολογημένες τις πιο ακραίες τουρκικές θέσεις κτλ κτλ…….

Προσπαθώ να θυμηθώ ( και ας με συγχωρέσει ο κ. Κιζίλγκιουρεκ ή τουλάχιστον ας με θυμίσει) πότε και πώς καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τις προσπάθειες της Τουρκίας για εθνοκάθαρση, τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις καταπιέσεις των εγκλωβισμένων της Καρπασίας, τις αλλαγές των Ελληνικών τοπωνυμίων κτλ, κτλ.

Σε αντίθεση με τον κ. Κιζίλγκιουρεκ που έκτισε μια αξιοζήλευτη και αμειπτική ακαδημαίκή καριέρα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (και μπράβο του που τα κατάφερε!), ο έτερος Τ/Κ συμπατριώτης μας ο Σενέρ Λεβέντ παρέμεινε στις κατεχόμενες περιοχές της Πατρίδας μας, με πενιχρά εισοδήματα, πολεμώντας και αντιμαχόμενος με σθένος τις φασιστικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις εντός και εκτός Κύπρου, αποκαλώντας με σθένος και δύναμη ψυχής την εισβολή – εισβολή , τη διχοτόμηση – διχοτόμηση και την κατοχή – κατοχή.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα δημοσιεύματός του με ημερομηνία 17/4/2019:

. . Σε καμμιά δικοινοτική οργάνωση μέχρι σήμερα οι τουρκοκύπριοι δεν είπαν ότι η τουρκία είναι κατοχική δύναμη στο νησί. Κανένας τους δεν είπε   «να πάψουμε να γιορτάζουμε ως γιορτή την 20η Ιουλίου». Κανένας τους δεν είπε «να αφαιρέσουμε τη σημαία που βρίσκεται στο νησί», κανένας τους δεν είπε «να παραδώσουμε το Βαρώσι στους ιδιοκτήτες του χωρίς να περιμένουμε τη λύση». Κανένας τους δεν είπε «δεν θέλουμε εγγυητές».

Τι λές στ’ αλήθεια γι αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα αγαπητέ μου κ. Κιζίλγκιουρεκ; Νομίζω πως οφείλεις απαντήσεις εδώ και τώρα και πρίν τις επερχόμενες ευρωεκλογές!!!

Για το εγχείρημα του ΑΚΕΛ να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του τον κ. Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ ως υποψήφιο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα αποφύγω κάθε άλλο σχόλιο και θα αρκεστώ στα όσα έχω αναφέρει πιο πάνω. Απλά λέγω ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιχειρούσε αυτό το «άλμα στο κενό» αν μελετούσε καλύτερα τον βίο και την πολιτεία του υποψηφίου του και αν απλούστατα του επέβαλλε ένα απλό αμερόληπτο πολιτικό ερωτηματολόγιο να απαντήσει έξω από τα κομματικά του στεγανά.

Ανδρέας Μορφίτης

Υ.Γ. Σε πρόσφατη συνάντησή τους ο κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ ευχήθηκε στον κ. Νιαζί Κιζιλγκιουρέκ καλή επιτυχία στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και δήλωσε ενώπιον του ότι πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων και μετά να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Επίσης ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι μέχρι να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο. Να υποθέσουμε ότι με τις δηλώσεις Ταλάτ συμφωνεί τόσο ο κ. Κιζίλγκιουρεκ, όσο και το ΑΚΕΛ; Για να γνωρίζουν τελικά και οι Κύπριοι ψηφοφόροι τι και ποιους ψηφίζουν!

Εγώ πάντως προσωπικά , με τις πολύ πτωχές πολιτικές μου γνώσεις και εμπειρίες ,.   πιστεύω ότι αν παρ’ ελπίδα εκλεγεί ο κ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, η Τουρκία θα σημειώσει μια Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Θα αποκτήσει Ευρωβουλευτή ενώ δεν θα είναι Κράτος μέλος της Ε.Ε.!!!!!