Νερό σε πέντε εξωπλανήτες ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Νερό στην ατμόσφαιρα πέντε εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών που δεν ανήκουν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη δημοσιεύτηκε σε έκθεση στο διακεκριμένο περιοδικό «The Astrophysical Journal».

Σημειώνεται ότι μέχρι την 5η Δεκεμβρίου 2013 είχαν επιβεβαιωθεί 1.050 εξωπλανήτες σε 797  πλανητικά συστήματα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται γρήγορα, καθώς νέες ανακαλύψεις προστίθενται συνεχώς. Παράλληλα, μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 η αποστολή Kepler της ΝΑΣΑ είχε ταυτοποιήσει πέραν των 3,500 σωμάτων ως υποψήφιους εξωπλανήτες.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια εξωπλανήτες στο Γαλαξία μας σε μακρινά ηλιακά συστήματα, που θεωρούνται ότι βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή σε μια απόσταση από το άστρο τους και με τη σωστή σύνθεση και μέγεθος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Αν και το υγρό στοιχείο έχει βρεθεί ξανά σε άλλους εξωπλανήτες είναι η πρώτη φορά που γίνεται λεπτομερής καταμέτρηση της ποσότητας του νερού.

Η ανακάλυψη έγινε με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble της ΝΑΣΑ.

Θεωρείται όμως απίθανο στους πέντε εξωπλανήτες – που είναι στο μέγεθος του Δία – να υπάρχει ζωή όπως την γνωρίζουμε εμείς. Ωστόσο, η εξεύρεση νερού στις ατμόσφαιρές τους συνιστά σημαντικό βήμα προόδου στην αναζήτηση για μακρινούς πλανήτες που μπορούν να υποστηρίξουν εξωγήινη ζωή, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Η μελέτη της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη και η ανίχνευση των στοιχείων που περιέχει είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αλλά καταφέραμε να εξάγουμε ένα πολύ ξεκάθαρο συμπέρασμα και αυτό είναι ότι υπάρχει νερό», δήλωσε ο Drake Deming του Πανεπιστημίου του Maryland, ο οποίος είναι ο συγγραφέας σχετικής μελέτης.

Εξάλλου, εντυπωσιακά στοιχεία έρχονται στο φως σε σχέση με την ύπαρξη πλανητών όμοιων με την Γη.