Νεοφύτου: Μετά τις προεδρικές εκλογές θα δοθεί ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου νσε ομιλία του στο Λονδίνο χθες το βράδυ στην 36η ετήσια χοροεσπερίδα του παραρτήματος του κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε αισιόδοξος ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ήταν η αδιαλλαξία της Τουρκίας που δεν επέτρεψε την επίτευξη σωστής και δίκαιης λύσης στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την απογοήτευση σημειώθηκε μία μεγάλη επιτυχία. «Για πρώτη φορά ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε τη θέση μας ότι δε νοείται λύση που δεν καταργεί την καταραμένη Συνθήκη των Εγγυήσεων», ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου, «όσες φωνές φλερτάρουν με μια λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών έστω και άθελά τους ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιδίωξης, που δεν είναι άλλη από την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής».

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να κρατηθούν οι γέφυρες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, διότι όποιος και αν εκλεγεί Πρόεδρος δεν θα μπορέσει μόνος να πετύχει τη λύση.

Εξήρε την παροικία και την ενότητά της ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης του καθενός, και την κάλεσε να διατηρήσει τους δεσμούς της με τα μεγάλα βρετανικά κόμματα και την οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση.

Είπε ότι είναι απαράδεκτο οι άλλες παρατάξεις να μη συνεργάζονται με κάποιον επειδή δεν είναι αριστερός, σοσιαλιστής ή κεντρώος, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ έκανε συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους. Χαρακτήρισε εξάλλου την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη ως εκείνη που δίνει προοπτική για την επανένωση της Κύπρου και για τη διατήρηση της οικονομίας στο σωστό δρόμο.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στα θετικά αποτελέσματα και στις προοπτικές της “σώφρονος οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης”, όπως τη χαρακτήρισε. Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν μπορεί να δηλώνεται ικανοποίηση όταν ακόμα νέοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Εξήρε επίσης την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τη σωστή πολιτική που έχει ακολουθηθεί στον τομέα της ενέργειας, όπου η συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές αποτελεί «την καλύτερη ασπίδα για την κυριαρχία και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως ανέφερε.

Η Βρετανίδα βουλευτής βορείου Λονδίνου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Βίλιερς, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι χάθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία για λύση. Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι δεν πρέπει να χάνεται η αισιοδοξία, καλωσορίζοντας την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Επεσήμανε εξάλλου την πολυετή δική της στήριξη στα δίκαια του κυπριακού λαού και των Κυπρίων ψηφοφόρων της περιφέρειάς της. Υπενθύμισε πως η ίδια μίλησε ξεκάθαρα στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της ανάγκης κατάργησης των εγγυήσεων, που αποτελούν, «απομεινάρι του αποικιοκρατικού παρελθόντος και είναι εντελώς ανάρμοστες σε μια δημοκρατική χώρα».

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος του παραρτήματος και Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης σημείωσε ότι η παροικία είναι «ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα, καθώς όλοι στη βάση μιας κοινής συνισταμένης εργάζονται για την υπεράσπιση του τόπου μας».

Επεσήμανε πόσο σημαντικό κομμάτι της Κύπρου είναι οι απόδημοι και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να κρατηθεί η παροικία ζωντανή, μέσω της εμπλοκής νέων στα οργανωμένα σύνολα, της στήριξης της Εκκλησίας και της παροικιακής εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Παπαευριπίδης είπε ότι «καμία Τουρκία και κανένας Ερντογάν δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε ως παροικία για την επανένωση της Κύπρου».

Ο κ. Νεοφύτου μετέφερε και τους θερμότατους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την παροικία.