Νεοφύτου: Θεωρούμε την Διάσκεψη για την Κύπρο ως θετική για την εθνική μας υπόθεση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε διάσκεψη τύποθ στα γραφεία του κόμματος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, η Τουρκία θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες και ότι δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από τους Τουρκοκύπριους.

• «Στην πολιτική δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι και ούτε να μας διακρίνει η μικρότητα. Θεωρώ πως αυτά τα δύο που έχω αναφέρει είναι αποτέλεσμα της σωστής στρατηγικής του Προέδρου Αναστασιάδη».

• «Αν θα με ρωτήσετε αν είμαι αισιόδοξος, να σας πω με ξεκάθαρο τρόπο πως είμαι βέβαιος πως με αυτή με την διαδικασία θα φανεί η πραγματική βούληση της Τουρκίας. Εάν πράγματι επιθυμεί τη λύση του κυπριακού ή όχι. Δεν μπορεί πλέον η Τουρκία να κρύβεται πίσω από τους Τουρκοκύπριους στα θέματα των εσωτερικών πτυχών. Θα δοκιμαστεί γη Τουρκία μέσα από το πιο επίσημο βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης».

Στην αρχική του τοποθέτηση είπε:

Θεωρούμε την Διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά και τις συνομιλίες που προηγήθηκαν της Διάσκεψης ως θετικές για την εθνική μας υπόθεση.

Το 1974 με την παράνομη τουρκική εισβολή, χάσαμε εδάφη και από το 1974 στρατοπεδεύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην υπό κατοχή περιοχή, σαράντα και πλέον χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες.

Τι είναι το σημαντικό κατά την άποψη μας, που έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες στην Γενεύη;

1. Η τουρκική πλευρά κατέθεσε χάρτη που παρά το ότι η δική μας πλευρά διαφωνεί, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα γεγονός: Ότι με την κατάθεση (ακόμη και αυτού) του χάρτη επιστρέφονται σημαντικά εδάφη που χάσαμε σε πόλεμο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

2. Θέματα ασφάλειας. Για πρώτη φορά από το 1974, Διεθνή Διάσκεψη που συμμετέχουν πέραν από της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην παρουσία -στο ανώτατο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών- του Γενικού Γραμματέα, αλλά και στο ανώτατο (επίπεδο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενδιαφερόμενο μέρος, γίνεται από ολόκληρη την διεθνή κοινότητα και τα ενδιαφερόμενα μέρη αποδεκτό πως τα συστήματα ασφαλείας του 1960 δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Ξέρετε, στην πολιτική δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι και ούτε να μας διακρίνει η μικρότητα. Θεωρώ πως αυτά τα δύο που έχω αναφέρει είναι αποτέλεσμα της σωστής στρατηγικής του Προέδρου Αναστασιάδη.

Δικαίως και σωστά συνάδελφοι της αντιπολίτευσης κατά κόρον δήλωναν όχι τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια κάποιοι και τα κόμματα τους διεκήρυτταν τα ίδια εδώ και δεκαετίες , ότι η δική μας πλευρά συζητεί μόνο ζητήματα που έχουμε να δώσουμε. Ε, ναι για πρώτη φορά η Τουρκία είναι στο τραπέζι για να συζητήσει για θέματα που έχουμε να πάρουμε και έδαφος αλλά και κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών του 1960.

Η συνέχιση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, που θέλω να διευκρινίσω κάτι η άποψη μου είναι ότι δεν είναι καθαρά τεχνικό επίπεδο, όταν θα λάβουν μέρος οι δεύτεροι τη τάξει στα υπουργία εξωτερικών. Την θεωρώ σημαντική γιατί θα καταγραφούν απόψεις, ιδέες, σενάρια στα οποία σε ανώτερο ή ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα γίνει μεταγενέστερα μία συζήτηση στην προσπάθεια να εξευρεθεί η συνισταμένη.

Αν θα με ρωτήσετε αν είμαι αισιόδοξος, να σας πω με ξεκάθαρο τρόπο πως είμαι βέβαιος πως με αυτή με την διαδικασία θα φανεί η πραγματική βούληση της Τουρκίας. Εάν πράγματι επιθυμεί τη λύση του κυπριακού ή όχι. Δεν μπορεί πλέον η Τουρκία να κρύβεται πίσω από τους Τουρκοκύπριους στα θέματα των εσωτερικών πτυχών. Θα δοκιμαστεί γη Τουρκία μέσα από το πιο επίσημο βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις τις οποίες μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο: