Νεοφύτου: Η Κύπρος της δημιουργίας και της παραγωγής πρέπει να έρθει στο φως

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, με τίτλο «Κύπρος της Δημιουργίας, η καλύτερη Κύπρος», ανέφερε ότι η  οικονομία έχει επανεκκινήσει, έστω και αν δεν το πιστεύουμε προσθέτοντας παράλληλα ότι «τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω» και «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με επιχειρηματίες, αγρότες και παραγωγούς, στο πλαίσιο περιοδείας του ανά το παγκύπριο, και μίλησε για την Κύπρο της δημιουργίας και της παραγωγής , η οποία, όπως είπε, πρέπει να έρθει στο φως.

Εισαγωγική τοποθέτηση:

«Η καλύτερη Κύπρος είναι η Κύπρος που δημιουργεί. Αλλά η δημιουργική Κύπρος μένει συχνά κρυμμένη, πίσω από την καθημερινή μεμψιμοιρία και το λόγο της μιζέριας. Υπάρχει όμως και η Κύπρος της δημιουργίας και της παραγωγής. Με κυπριακές πρώτες ύλες, με τις γνώσεις και το ταλέντο των Κυπρίων. Για κυπριακά προϊόντα με αξιώσεις. Αυτή είναι η καλύτερη Κύπρος και πρέπει να έρθει στο φως. Η Κύπρος της δημιουργίας και της παραγωγής.

Πιστεύω σε μία καλύτερη Κύπρο. Γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την Κύπρο της μουρμούρας, της μεμψιμοιρίας και της μιζέριας. Η Κύπρος έχει δυνατότητες. Κι εμείς οραματιζόμαστε την Κύπρο της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας, της προοπτικής. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο που θα προσθέτει αξία και θα δημιουργεί καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας.

Αναζητήσαμε και θέλουμε να φέρουμε το φως δείγματα της δημιουργίας και της παραγωγής στη σημερινή Κύπρο. Πρέπει να δώσουμε προσοχή σ’ αυτή την καλύτερη Κύπρο που μπορεί να μας κάνει περήφανους. Γιατί η Κύπρος δεν είναι μόνο χαρτιά και υπηρεσίες. Υπάρχουν αξιόλογες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση. Υπάρχουν και παραδόσεις που διαρκούν και εξακολουθούν να δίνουν πρωτοποριακά προϊόντα. Με βραβεία και εξαγωγές ακόμα.

Περιοδεύοντας την Κύπρο αναζητήσαμε κάποια δείγματα της δημιουργίας και της παραγωγής. Συνάντησα και άκουσα ανθρώπους της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Δεν ζητούν προνόμια ή χατίρια από το κράτος. Ένα πράγμα μόνο ζητούν: να σταματήσουμε να τους βάζουμε εμπόδια.

Να γίνει το κράτος φιλικότερο προς τους επιχειρηματίες, τους βιομηχάνους, τους τεχνίτες, τους παραγωγούς. Να στηρίξουμε την προσπάθειά τους. Και να πάψουμε, εμείς οι πολιτικοί, να θεωρούμε πως οι άνθρωποι που παράγουν και οι επιχειρηματίες είναι οι “κακοί με τα κέρδη”. Διότι είναι αυτοί που προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Όταν βρεθείς εκεί έξω, στους αγρούς και στη θάλασσα, στις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τα εργαστήρια, καταλαβαίνεις ότι από αυτά ζουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι εκεί, αλλά και εκατοντάδες και χιλιάδες οικογένειες.

Καταλαβαίνεις ακόμα ότι έχουμε την υποχρέωση να μην πηγαίνουμε κόντρα ούτε και να ξηλώνουμε όσα δημιουργεί καθημερινά ο ιδιωτικός τομέας. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα του και μαζί να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο. Έχουμε τις δυνατότητες.

Γι’ αυτό μας χρειάζεται ένα σύγχρονο κράτος που δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες, αλλά θα τους εξυπηρετεί. Εκσυγχρονίζοντας το κράτος, να το κάνουμε φιλικό για τους πολίτες, τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες. Αυτή η διαπίστωση θα μας επιτρέψει, βγαίνοντας τώρα από τα δύσκολα, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Πρότυπα παραδείγματα για να ξεπεράσουμε την κρίση, βρίσκονται εδώ, εντός των συνόρων μας.

Η Κύπρος είναι προικισμένη! Και μεγαλύτερη προίκα της είναι οι άνθρωποι, τα δυνατά μυαλά. Εφόδια θα είναι η γεωγραφία μας, η γη μας και το κλίμα. Και πρόσφορο περιβάλλον είναι οι σχέσεις που ξέρουν να κτίζουν οι άνθρωποί μας ανάμεσά τους. Πιστεύω ακράδαντα πως οι προοπτικές μας είναι απεριόριστες. Όχι απλά για να ξεπεράσουμε ανταγωνιστές, αλλά για να είμαστε πρωταγωνιστές.

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα για να πρωτοπορεί και οι άλλοι να την ακολουθούν. Τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω, οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Αυτές οι καλύτερες μέρες θα έρθουν με σύνεση, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Αυτά τα συστατικά συναντήσαμε περιοδεύοντας την Κύπρο.

Αυτά είναι τα πρότυπα μας. Αυτή είναι η Κύπρος μας.»

Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού.