Νεοφύτου: Άθελα μας πλήττουμε εθνικούς στόχους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας την κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για συζήτηση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου εξέφρασε τη θέση ότι στη μάχη του πολιτικού συστήματος για δηλώσεις και πρωτοβουλίες χάνεται η μεγάλη εικόνα και πλήττονται άθελα εθνικές επιδιώξεις και εθνικοί στόχοι.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι «Σεβαστή η θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων»,  παραθέτοντας παράλληλα σειρά γεγονότων.

«Σήμερα έφυγε από την Κύπρο αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με ομάδες τεχνοκρατών από την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική και το Συνεργατισμό για τις πιο κρίσιμες συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αύριο και μεθαύριο, που έχουν σχέση με τα τεστ αντοχής και τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου με βάση του τι θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες», ανέφερε.

Θα χαρακτήριζα αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε, «την πιο κρίσιμη σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό μας τομέα». Εξήγησε ότι «από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα κριθούν πολλά για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας».

Την ίδια ώρα έθεσε το ερώτημα: «Βρήκαμε την ημέρα να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία»;

Παράλληλα, παρέθεσε ένα δεύτερο, παρεμφερές και ουσιαστικό, όπως είπε, θέμα. Εδώ και μήνες, είπε, «πολύ σωστά Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου θέταμε θέμα για μείωση της εξάρτησης από τον ELA για να μπορέσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας να αποκτήσει ρευστότητα, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της οικονομίας, για να μπορέσουμε επιτέλους ν` αφήσουμε πίσω την ύφεση, για να προδιαγράψουμε αν μπορούμε καλύτερες μέρες».

Αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να ενισχύσει τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης αγοράζοντας από τα μέσα Οκτωβρίου ενυπόθηκους τίτλους και καλυμμένα ομόλογα.

«Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι η χώρα στην οποία δραστηριοποιείται ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι αξιολογημένη σε κατηγορία που μπορεί να κάνει πράξεις με τις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς είναι γνωστό ότι ακόμη Κύπρος και Ελλάδα είναι στην κατηγορία που χαρακτηρίζεται στους όρους αξιολόγησης ως `σκουπίδια`».

Παρά ταύτα, ανέφερε, η ΕΚΤ αποφάσισε «κατ` εξαίρεση του κανόνα να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους ακόμα και των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, υπό ένα όρο: αυτές οι χώρες να παραμείνουν εντός προγράμματος προσαρμογής».

Δηλαδή, είπε, «την ώρα που παίρνονται αποφάσεις να ικανοποιηθούν τα λογικά μας αιτήματα, την ίδια ώρα εμείς με τις αντιδράσεις μας και τη θέση να φύγει η Κύπρος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ουσιαστικά επιλέγουμε τις περιπέτειες, αποκλείουμε τις θετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για μας και ακόμα μια φορά, ειλικρινά διερωτώμαι, αν ξέρουμε ως χώρα τι θέλουμε».

“Δεν μπορεί να θέτουμε ένα αίτημα, να παίρνονται αποφάσεις που ικανοποιούν το αίτημά μας και την ίδια ώρα οι πολιτικές αντιδράσεις εντός της Κύπρου να δυναμιτίζουν την προοπτική αυτή”, ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε ότι δεν λέει «ότι κακοπροαίρετα οποιαδήποτε πολιτική δύναμη θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα». Όμως, πρόσθεσε, «θα επαναλάβω αυτό που μου έχει γίνει πίστη και πεποίθηση: Σ` ένα ανταγωνισμό – και δεν εξαιρώ το δικό μου κόμμα, δεν εξαιρώ την Κυβέρνηση – όλων μας, ολόκληρου του πολιτικού συστήματος ποιος θα κάνει τις περισσότερες δηλώσεις και αντιδηλώσεις, ποιος θα πάρει τις δήθεν περισσότερες ή λιγότερες πρωτοβουλίες, για διάφορα προβλήματα, χάνουμε τη μεγάλη εικόνα και άθελά μας πλήττουμε εθνικές επιδιώξεις και εθνικούς στόχους».