Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε… Yπέκυψε στα τραύματα του (Video)

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος δέχτηκε πυροβολισμούς πισώπλατα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλία στη Νάρα (δυτικά). Η επίθεση έγινε ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της ιαπωνικής Γερουσίας που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή (9/7).

Την εξέλιξη μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα από το NHK, το οποίο επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ο άνδρας που πυροβόλησε τον 67χρονο Σίνζο Άμπε, ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει.

Ο Άμπε δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα της πόλης Νάρα και βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Δείτε βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο Άμπε υπέστη την επίθεση του ενόπλου περί τις 11:30 (τοπική ώρα).

Ο άνδρας ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του πολιτικού –που έμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020)– συνελήφθη.

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη
Συγκλονισμένοι δήλωναν ξένοι ηγέτες για τη φονική επίθεση που δέχθηκε σήμερα ο Σίνζο Άμπε. Οι δηλώσεις που έγιναν πριν ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατός του.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, τη «βαθιά θλίψη και ανησυχία» της κυβέρνησής του για «την απόπειρα κατά της ζωής του (πρώην) πρωθυπουργού Άμπε», προσθέτοντας πως “οι σκέψεις και οι προσευχές του» είναι μαζί του.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Τόκιο, ο Ραμ Εμάνιουελ, είχε στηλιτεύσει νωρίτερα την επίθεση.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κίνα

Το Πεκίνο δήλωσε «συγκλονισμένο» από την επίθεση νωρίτερα σήμερα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εξέφρασε τη «συμπάθειά» του στην οικογένειά του.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και ελπίζουμε ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο και ότι θα αναρρώσει το συντομότερο», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νότια Κορέα

«Είναι σοκαριστική είδηση. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Άμπε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν στον Ιάπωνα ομόλογό του Χαγιάσι Γιοσιμάσα κατά την σύνοδο της G20 στην Ινδονησία, σύμφωνα με το γραφείο του.

ΕΕ

«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη δειλή επίθεση» κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χαρακτηρίζοντας τον Άμπε «αληθινό φίλο, δεινό υπέρμαχο της πολυμερούς τάξης και των δημοκρατικών αξιών».

«Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας και (του πρωθυπουργού) Φούμιο Κισίντα αυτές τις δύσκολες ώρες. Τη βαθιά μας αλληλεγγύη στην οικογένειά του», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Αγαπητέ Σίνζο Άμπε μείνε δυνατός! Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά σου και τον λαό της Ιαπωνίας».

Ρωσία

Η Μόσχα καταδίκασε «ένα τερατώδες έγκλημα» και μια «τρομοκρατική ενέργεια» μετά την επίθεση στον Άμπε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα θα τιμωρηθούν σκληρά γι’ αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία αιτιολογία», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δεν γνωρίζω τι κρύβεται πίσω από αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Το έμαθα κατά τη διάρκεια της συνόδου (της G20). Ήμουν ο πρώτος που άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας τη λύπη του για αυτό που συνέβη στον Ιάπωνα συνάδελφο. Πιθανώς θα γίνει έρευνα. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το Μπαλί της Ινδονησίας όπου μετέχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης «βαθιά σοκαρισμένος από την αποτρόπαιη επίθεση» κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Άμπε. «Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του ιαπωνικού λαού», πρόσθεσε ο Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο σημείωσε ότι «η σκέψη του στρέφεται στην οικογένεια και τους συγγενείς ενός σπουδαίου πρωθυπουργού».

Γερμανία

«Σοκαρισμένο» δήλωσε και το Βερολίνο από την επίθεση στον Άμπε. «Σοκαρίστηκα από την είδηση για την επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε. Η σκέψη μου στρέφεται σε αυτόν και την οικογένειά του», σημείωσε σε μήνυμά της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Βρετανία

«Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση για την αισχρή επίθεση στον Σίνζο Άμπε», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Οι σκέψεις μου στρέφονται στην οικογένειά του και τους αγαπημένους του», πρόσθεσε.

Νέα Ζηλανδία

«Σοκαρίστηκα βαθιά όταν έμαθα την είδηση για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχα επισήμως συναντήσει όταν έγινα πρωθυπουργός. Ήταν βαθιά προσηλωμένος στον ρόλο του και επίσης γενναιόδωρος και ευγενικός. Τον θυμάμαι να με ρωτάει για την πρόσφατη απώλεια του κατοικίδιου μας όταν τον συνάντησα, μια μικρή χειρονομία, που δείχνει όμως τι είδους άνθρωπος είναι. Οι σκέψεις μου είναι με την σύζυγό του και τον λαό της Ιαπωνίας. Γεγονότα όπως αυτό μας κλονίζουν συθέμελα», ανέφερε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ινδία

«Συντετριμμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι για την επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, τον οποίο χαρακτήρισε «αγαπημένο φίλο».

«Συντετριμμένος από την επίθεση κατά του αγαπημένου μου φίλου Άμπε», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. «Η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι μαζί του, μαζί με την οικογένειά του και τον ιαπωνικό λαό».

Αυστραλία

«Σοκαριστικά είναι τα νέα από την Ιαπωνία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πυροβολήθηκε – οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και τον λαό της Ιαπωνίας αυτές τις ώρες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι.

Ινδονησία

«Από τη θέση μου ως (ΥΠΕΞ) της προεδρεύουσας της G20 για λογαριασμό των υπουργών Εξωτερικών της G20 κατά τη διάρκεια της συνόδου εκφράζω την βαθύτατη αλληλεγγύη μας και τις προσευχές μας για ταχεία ανάρρωση του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε», δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι.

Φιλιππίνες

«Με μεγάλο σοκ και αποτροπιασμό ενημερώθηκα για τα πυρά που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στις 08 Ιουλίου 2022 στη Νάρα. Εκφράζω τη βαθιά μου αλληλεγγύη και προσεύχομαι για την γρήγορη ανάρρωσή του», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο σε μήνυμά του στο Twitter.

Μαλαισία

«Λυπήθηκα και σοκαρίστηκα από την τραγική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Η κυβέρνηση και ο λαός της Μαλαισίας προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωσή του και για να δίδεται δύναμη στην οικογένειά του να αντέξει αυτήν την τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Σαϊφουντίν Αμπντάλα σε μήνυμά του στο Twitter.

Ταϊβάν

«Πιστεύω ότι όλοι αιφνιδιάστηκαν και λυπήθηκαν όπως εγώ. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία είναι και οι δύο δημοκρατικές χώρες με κράτος δικαίου. Εκ μέρους της κυβέρνησής μου θα ήθελα να καταδικάσω σθεναρά τις βίαιες και παράνομες ενέργειες (…) Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε δεν είναι μόνον καλός μου φίλος, αλλά και πιστός φίλος της Ταϊβάν. Υποστήριζε την Ταϊβάν για πολλά χρόνια και δεν εφείσθη προσπαθειών για να προωθήσει την πρόοδο των σχέσεων Ταϊβάν-Ιαπωνίας», ανέφερε σε μήνυμά της στο Facebook η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Βεν.

NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε και αυτός “βαθιά συγκλονισμένος” από την «αποτρόπαιη» επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και διαβεβαίωσε πως η συμμαχία, της οποίας το Τόκιο είναι στενός σύμμαχος, «βρίσκεται στο πλευρό» των Ιαπώνων και της κυβέρνησής τους.

«Βαθιά συγκλονισμένος από την αποτρόπαιη επίθεση εναντίον του Σίνζο Άμπε την ώρα που απευθυνόταν σε ψηφοφόρους. Οι σκέψεις μου στρέφονται σ’ αυτόν και στην οικογένειά του. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό του λαού του στενού εταίρου μας, της Ιαπωνίας, και του πρωθυπουργού της Φουμίο Κισίντα», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.