Νεκρός ο Νομπελίστας Τζον Νας που ενέπνευσε το ”Ένας υπέροχος άνθρωπος”

Ο άνθρωπος που ενέπνευσε την ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Ο 87χρονος Νας και η σύζυγός του, Αλίσια έχασαν τη ζωή τους, όταν ο οδηγός του ταξί, στο οποίο επέβαιναν, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα σε δρόμο του Νιου Τζέρσι.

Η ιστορία του Τζον Νας, του ιδιοφυούς μαθηματικού του Πρίνστον κι ενός από τα πιο χαρισματικά μυαλά της επιστήμης του, έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την – βραβευμένη με όσκαρ – ταινία «a beautiful mind» (“Ένας υπέροχος άνθρωπος”).

Russell Crowe in A Beauti 009

Στο δράμα του 2001, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Σύλβια Νασάρ, τον Τζον Νας ενσάρκωσε ο Ράσελ Κρόου. Η ταινία απέσπασε τέσσερα Όσκαρ, περιλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ο μαθηματικός και οικονομολόγος Τζον Νας, που πάλευε με τη σχιζοφρένεια, είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, το 1994, για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων.

Ο Κρόου δήλωσε συγκλονισμένος από τον θάνατο του Τζον Νας και της συζύγου του. “Ένα καταπληκτικό ζευγάρι. Πανέμορφα μυαλά, πανέμορφες καρδιές”, έγραψε ο ηθοποιός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τζον Νας, που γεννήθηκε το 1928, δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Με τη σύζυγό του είχαν αποκτήσει έναν γιο και ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι.