Νεκρός είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Νεκρός είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Χακιμουλάχ Μεσούντ μετά από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ (drone) στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν. Η επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης των Ταλιμπάν. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ των οποίων ο σωματοφύλακας και ο οδηγός του.

Την είδηση του θανάτου του Χακιμουλάχ Μεσούντ επιβεβαίωσαν και οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. Σύμφωνα με πηγές η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο.

Η σορός του ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν Χακιμουλάχ Μεχσούντ “είναι αναγνωρίσιμη”

Ένας μαχητής των Πακιστανών Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι η σορός του επικεφαλής του κινήματος Χακιμουλάχ Μεχσούντ «είναι κατεστραμμένη, αλλά αναγνωρίσιμη» μετά την επίθεση αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε από την οποία βρήκε τον θάνατο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο Μεχσούντ και τρεις ακόμη άνδρες σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στην πόλη Μιρανσάχ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν που γειτονεύει με το Αφγανιστάν.

Ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η κηδεία του Μεχσούντ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ ήδη υπάρχουν διαφωνίες για τον αντικαταστάτη του.

Ο Μεχσούντ είχε αναφερθεί ότι σκοτώθηκε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Ωστόσο αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα) πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, αξιωματικοί του στρατού και πηγές των εξτρεμιστών στη χώρα επιβεβαίωσαν πως σκοτώθηκε στην επιδρομή που έγινε στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ σκοτώθηκε στην επιδρομή του τηλεκατευθυνόμενου», είπε ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν είναι μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων οργανώσεων που είναι χωριστή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά διατηρεί στενή συμμαχική σχέση μαζί τους.

Ο Μεχσούντ είχε αναλάβει την ηγεσία του κινήματος τον Αύγουστο του 2009, όταν μια άλλη επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ είχε σκοτώσει τον προηγούμενο ηγέτη και μέντορά του.

Τέσσερα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι είναι νεκρός, προσθέτοντας ότι ένας σωματοφύλακας και ο οδηγός του ήταν ανάμεσα στους νεκρούς από την επιδρομή αυτή.

“Ανάμεσα στους νεκρούς, που είναι πολυάριθμοι, είναι ο προσωπικός σωματοφύλακας του Χακιμουλάχ, ο Ταρίκ Μεχσούντ, και ο οδηγός του, Αμπντουλά Μεχσούντ, δύο από τους πιο οικείους του ανθρώπους”, είπε μια πηγή των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του Μεχσούντ, μετά την εμφάνισή του σε ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο ενός Ιορδανού βομβιστή-καμικάζι ο οποίος είχε σκοτώσει επτά πράκτορες της CIA σε μία βάση στο Αφγανιστάν το 2009. Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν ασκήσει ερήμην κατηγορίες σε βάρος του για την εμπλοκή του στην επίθεση αυτή.