Να τελειώνει εδώ και τώρα το πάρτυ με τους συνεργάτες των Βουλευτών

Πιστεύαμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί πάνω στον κώδικα αρχών και αξιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για σεβασμό το δημόσιο χρήμα και στην αξιοκρατία. Κάποιοι φαίνεται όμως πως δεν έχουν βάλει μυαλό και πατά το καμπανάκι που έχει κρούσει ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζουν το…πάρτυ με τις προσλήψεις συγγενών και φίλων στις θέσεις των συνεργατών.

Και δεν θα μας ένοιαζε το θέμα εαν το κόστος το πλήρωναν οι ίδιοι οι βουλευτές ή τα κόμματά τους από τις τσέπες τους. Αλλά επειδή τους πληρώνει ο Κυπριακός λαός καλό είναι να μαζευτούν και να βάλουν φρένο σε αυτήν την κατρακύλα που εκθέτει όλη το κοινοβουλευτικό σύστημα. Διότι ως γνωστόν πλέον οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες ενώ προσλαμβάνονται από τους βουλευτές και τα κόμματα με συμβόλαια ιδιωτικού δικαίου, πληρώνονται από τη Βουλή, η οποία μάλιστα τους καταβάλλει και κοινωνικές ασφαλίσεις ως να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, τους αποκόπτει φόρο εισοδήματος και ποσοστό 1,5 % επί των ακαθάριστων απολαβών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Δημόσιο όπως ακριβώς συμβαίνει με τους δημόσιους υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα, με βάση πρόνοια που υπάρχει στα συμβόλαιά τους, συνεχίζουν να λαμβάνουν για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας ετήσια προσαύξηση στην κλίμακα Α8 και τιμαριθμικό επίδομα, ενώ αυτά τα ωφελήματα έχουν παγώσει στο δημόσιο τομέα διά νόμου. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, όπου η ανανέωση των συμβολαίων συνεργατών έγινε από την ίδια τη Βουλή!
Να θυμίσουμε ότι όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του κοινοβουλευτικού συνεργάτη το 2002, οι προσλήψεις συνεργατών για τους βουλευτές και τα κόμματα γίνονταν κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού από τη Βουλή, η οποία παραλάμβανε τις αιτήσεις και διενεργούσε τις προσωπικές συνεντεύξεις. Ακολούθως ετοίμαζε κατάσταση με τους καταλληλότερους και την απέστελε στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αποφασίσουν ποιους θα προσλάβουν.
Η πιο πάνω διαδικασία τερματίστηκε το 2006 και από τότε οι προσλήψεις συνεργατών γίνονται από τους βουλευτές και τα κόμματά τους με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Πλέον, οι θέσεις δεν προκηρύσσονται, ούτε υπάρχουν οποιαδήποτε κριτήρια ή προσόντα ή μάλλον το μόνο προσόν που απαιτείται σε αρκετές περιπτώσεις είναι να είναι συγγενείς ή φίλοι των βουλευτών! Μήπως για να σταματήσουν οι κραυγές και οι ψίθυροι πρέπει να αλλάξει αυτό το αδιαφανές και προκλητικό σύστημα. Λέμε μήπως;