Να σταματήσει την αδιαλλαξία η Άγκυρα, λέει ο Επίτροπος Διεύρυνσης

Συστάσεις προς την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και οποιαδήποτε πηγή τριβής και πράξη ,που θα μπορούσε να καταστρέψει τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με την Κύπρο, απευθύνει ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φουλέ.

Είναι η απάντηση του επιτρόπου σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου, σχετικά με τις απειλές της κυβέρνησης της Άγκυρας προς τις κοινοπραξίες που εξασφάλισαν άδειες να διεξάγουν έρευνες για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Κύπρος έχει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η προσχώρηση σε διμερείς συμφωνίες και η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών  για το δίκαιο της θάλασσας», τονίζει ξεκάθαρα ο κ. Φούλε.

Ως προς τις υποχρεώσεις της, η Τουρκία είναι επείγον να τις εκπληρώσει, να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο, καθώς και να σημειώσει πρόοδο ως προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.