Να σου δίνουν λεφτά και να μην τα παίρνεις…

Όσοι έχουν περάσει από τη Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, σίγουρα έχουν δει το μεγάλο επιβλητικό κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (παλαιό κτίριο εργαστασίου ΦΙΞ). Ένα κτίριο, που ήδη θα έπρεπε – ως στέγη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – να έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” έχει εγκρίνει από πέρυσι, χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Σε ερώτησή μας προς τους ιθύνοντες του Μουσείου, ενημερωθήκαμε πως οι εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως. Όταν ζητήσαμε μία διευκρίνιση για το πώς είναι δυνατόν να μην έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο ενώ είναι γνωστή η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η απάντηση ήταν ότι τα χρήματα δεν εισπράχτηκαν. Κανένας παραπάνω σχολιασμός ή υπονοούμενο δεν αφέθηκε, ωστόσο ήταν προφανής η δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει η εκπρόσωπος του Μουσείου, προσπαθώντας να τηρήσει τις ισορροπίες.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο έτος, η διεύθυνση του Μουσείου έθεσε αίτημα στο Ίδρυμα Νιάρχου για χρηματοδότηση των εργασιών με 3 εκατομμύρια ευρώ, αίτημα το οποίο έγινε και αμέσως αποδεκτό. Οι αρμόδιες ωστόσο υπηρεσίες δεν φρόντισαν να εισπράξουν τα χρήματα και ως γνωστό, μετά το πέρας ενός έτους, λίγει η προθεσμία χρηματοδότησης. Φέτος, για ακόμη μία χρονιά, το ίδρυμα Νιάρχου επανέφερε σε ισχύ τη χρηματοδότηση ελπίζοντας να γίνει αποδεκτή άμεσα. Απ΄ότι φαίνεται, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Σημειωτέον, ότι μιλάμε για ένα κτίριο που – αναμένεται με την υλοποίησή του – να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο και να δώσει έτσι στην Ελλάδα έναν αέρα από την… πολυπόθητη μεν, αλλά αγνοημένη όπως φαίνεται, ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε.