Να ριχθεί άπλετο φως στις καταγγελίες Ορφανίδη ζητάει το ΔΗΚΟ

Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ερευνήσουν τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.  Στους φορείς αυτούς  περιλαμβάνονται η Βουλή, ο Γενικός  Εισαγγελέας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Εδώ και κάποιους μήνες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει ζητήσει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι καταγγελίες του κ. Ορφανίδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Alvarez & Marshall και αν όχι να εξηγήσει γιατί.
Μέχρι σήμερα ο νυν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τηρεί σιγή ιχθύος σε σχέση με αυτό το αίτημα της Βουλής, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το οποίο και ερωτά:
• Για ποιο λόγο δεν περιλαμβάνονται οι καταγγελίες του κ. Ορφανίδη στην έρευνα της Alvarez &Marshall;
• Μήπως προσπαθεί να προστατεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Δημητριάδης και γι’αυτό το λόγο δεν διερευνά αυτές τις καταγγελίες;
• Μήπως το εύρος και  ο στόχος των ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας περιορίζονται στον Αθανάσιο Ορφανίδη;
• Μήπως δεν απασχολεί τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του θεσμού που εκπροσωπεί, αλλά αντίθετα, εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες;

Αν οι καταγγελίες αυτές ευσταθούν, τονίζεται στην ανακοίνωση , κλονίζουν συθέμελα τον θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας που θα διεξαγάγει η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν το Κράτος μας στη χρεοκοπία.