Να μην ανατινάξουμε στον αέρα το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου χαρακτήρισε  «Σωστή και ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις» την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για απευθείας αναφορά των τεσσάρων εκ των έξι νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο,

Κάλεσε επίσης σε συνεργασία τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή «από τη μια να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες και από την άλλη να μην ανατινάξουμε στον αέρα το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για τα 4 εκ των 6 νομοθετημάτων. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια του Προέδρου να αποφύγει την πολιτική αντιπαλότητα. Χρειαζόμαστε πολιτική ηρεμία για αποφυγή αχρείαστων πολιτικών αντιπαραθέσεων».

“Η αναφορά στο Ανώτατο θα δώσει την ευκαιρία να ξεκαθαριστεί το κατά πόσον αυτά τα νομοθετήματα είναι συνταγματικά ή όχι και με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλείνει το ζήτημα. Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις ήταν η πιο ενδεδειγμένη και σωστή απόφαση».

Για τα άλλα δύο νομοθετήματα, πρόσθεσε, « γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δανειστές μας που δείχνουν άκαμπτοι και προσεγγίζουν τα ζητήματα με ένα τρόπο απόλυτο, αγνοώντας την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου. Έίναι δύσκολη η προσπάθεια να τετραγωνίσεις τον κύκλο, από την μια να έχεις να κάμεις με μια άκαμπτη και απόλυτη Τρόικα που δεν δείχνει ευελιξία και από την άλλη να έχεις την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων με τις γνωστές θέσεις».

«Είναι μονόδρομος για τον τόπο μας, πρέπει να βρούμε λύσεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε.

Τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει συναίνεση, συνεννόηση και υπευθυνότητα από όλους για τα δύο νομοθετήματα που ο Πρόεδρος ανέπεμψε στη Βουλή «προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή από τη μια να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες και από την άλλη να μην ανατινάξουμε στον αέρα το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας».

«Εδώ και 18 μήνες έγιναν πολλές θυσίες από πολλούς, καταγράφηκαν αποτελέσματα που έθεσαν τη χώρα μας σε πορεία σταθεροποίησης. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ άδικο για τις θυσίες του λαού μας να έχουμε πισωγυρίσματα» είπε και πρόσθεσε: «δεν θα ευχόμουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ήταν στη θέση της κυβέρνησης».

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θεσμικά υπάρχει τρόπος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με καθόλα νόμιμο και θεσμικό τρόπο να επιτευχθεί η επίσπευση των διαδικασιών του Ανωτάτου δικαστηρίου».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «πρέπει να δίνουμε με επιχειρήματα μάχες για να πείσουμε για τις λεπτομέρειες σε όσα έχουμε δεσμευτεί από το Μνημόνιο, χωρίς να παραγνωρίζουμε ένα γεγονός : ότι και λόγω των λαθών μας, μας πήραν από καιρό το τσιέκπουκ» και εξήγησε ότι «για κάθε υπογραφή που θα βάζουμε για έκδοση επιταγών χρειάζεται και μια δεύτερη υπογραφή, αφού πρώτα πετύχουμε να πάρουμε νέα εμβάσματα από τους δανειστές μας. Δυστυχώς έτσι κατάντησαν τον τόπο μας τα λάθη μας και αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Είπε, επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει επωμιστεί το πιο δύσκολο έργο και το μεγαλύτερο φορτίο. «Τον Υπουργό Οικονομικών που θα δώσει αύριο τη μάχη στο Γιούρογκρουπ, ως ο επίσημος διαπραγματευτής μας με την Τρόικα, πρέπει να τον στέλλουμε ενισχυμένο και όχι αποδυναμωμένο, χρειάζεται τη στήριξη μας και την έχει».

« Φορτώθηκε στους ώμους του μια οικονομία υπό χρεοκοπία και ας μην διαγράφουμε με μια μονοκονδυλιά ότι καταφέραμε συλλογικά όλοι – και με τον Υπουργό Οικονομικών στην πρώτη γραμμή -μια οικονομία υπό χρεοκοπία να τη θέσουμε σε ένα δρόμο σταθεροποίησης».

«Η Τρόικα δεν ήρθε από μόνη της στην Κύπρο την έφεραν και τα λάθη μας, είπε και απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα και τους Αρχηγούς τους για συναίνεση. «Είναι σεβαστό και κατανοητό σε μια δημοκρατία να ακούγονται και αντίθετες απόψεις έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση προς τον τόπο μας, την κοινωνία και στα παιδιά μας να βρίσκουμε λύσεις και να μην επαναλαμβάνομε τα λάθη μας, πρέπει να σώσουμε τη χωρά και την οικονομία»

Ανέφερε ότι προσωπικά δεν βλέπει σ΄ αυτή την προσπάθεια «να μπαίνουν θέματα κομματικού συμφέροντος. Χωρίς οικονομία δεν υπάρχει τόπος και χωρίς να υπάρχει τόπος δεν υπάρχουν κόμματα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «δεν θα έχει κανένα πρόβλημα η δική μου παράταξη να πλήρωνε οποιοδήποτε κόστος φτάνει να υπήρχε όφελος για τον τόπο».
«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που εγώ νιώθω το νιώθουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα», είπε και τους κάλεσε σε συνεργασία «για τον τόπο και τα παιδιά μας».