Να μειωθεί η ένταση στην Α. Μεσόγειο και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τη συνάντησή τους η οποία κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, δήλωσε ότι πρέπει  να υπάρξει μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως εάν σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση τότε υπάρχει δυνατότητα για μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, και ολόκληρου του λαού στο νησί. Πρόσθεσε ότι για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι τον Μάιο επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως είπε, είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια.