Να καταγγελθεί άμεσα η Τουρκία για απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σχετικά με την κλιμάκωση των απειλών και των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ΑΟΖ.

Είναι ολοφάνερο ότι τα μηνύματα τα οποία στέλνει η Άγκυρα είναι άκρως απειλητικά για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Κίνημα θεωρεί ως μη ικανοποιητική την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, ότι αναμένεται από όλους αυτούς που δημόσια έχουν «μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς εκείνη την κατεύθυνση έτσι ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».

Η Λευκωσία πρέπει να κινηθεί δυναμικά προς όλες τις κατευθύνσεις για να αποτραπεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να περιμένει το ξένο παράγοντα να υπερασπίσει τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει επανειλημμένα αποδειχτεί ότι είναι επικοινωνιακές διακηρύξεις και λόγια του αέρα.

Το Κίνημα θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και να μην παραστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Έρογλου αυτήν την εβδομάδα. Θεωρούμε ότι δεν μπορούν να συνεχίζονται οι συνομιλίες αφού οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες και δημιουργούν απειλητικά τετελεσμένα.