Να επιμένει στο κοινό ανακοινωθέν ο Πρόεδρος

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θέλει να ελπίζει ότι η προσεχής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη κ. Έρογλου, θα οδηγήσει σε σπάσιμο της Τουρκικής αδιαλλαξίας και έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Όμως οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Έρογλου, περιορίζουν τις ελπίδες. Ο Έρογλου επιμένει στη διαμόρφωση ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος προτεκτοράτου της Τουρκίας. Με αυτές τις θέσεις είναι δύσκολο να περιμένει κανείς πρόοδο από την άτυπη συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη με τον κ. Α. Μαυρογιάννη, τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις μας.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία βραχείας πνοής και διάρκειας που δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα. Ως Οικολόγοι, δώσαμε και κατά τη χθεσινή συνάντηση, συγκεκριμένη πρόταση για εναλλακτική πορεία έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ευχόμαστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη συνάντηση της Δευτέρας, να καταφέρει να σπάσει την επιμονή των Τούρκων. Φαίνεται όμως ότι ήδη οι Τούρκοι, παρουσιάζουν τη συνάντηση της Δευτέρας ως έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς εναρκτήρια δήλωση. Πανηγυρίζουν ήδη, λέγοντας ότι αποδείχτηκε ότι είχαν ευθύς εξ’ αρχής δίκαιο, όταν είχαν προτείνει έναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν.

Ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιμένει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο να διασφαλίζονται οι αρχές μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.